По следите на “приказния крал”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Помните ли един печално завършил живота си крал, довел държавата си почти до фалит, но оставил прекрасни шедьоври на архитектурата спечелили ми му прозвището “приказния крал”. Сетете се само за великолепния Нойшванщайн и името Лудвиг II Баварски няма как да не изплува в съзнанието ви.

Той обаче далеч не се е впечатлявал само от прекрасните замъци, но и от красотите на природата в родната Бавария, а с “Дойче Веле’ можем да посетим някои от тези вълшебни места. Наш гид ще е планинската катерачка Сандра Фройденберг.

Сандра Фройденберг.

“Крал Лудвиг е бил  истински природолюбител и човек на планината.  Тази страна от живота му е останала почти неизвестна за широкия кръг, и това е, което ме впечатли да тръгна по  следите му”, споделя Сандра. В съавторство с фотографа Щефан Розембаум издават  специален албум, посветен на страстта на Лудвиг II към планините. ,

Започваме обиколката от неговата резиденция- дворецът Линдерхов. В парка на двореца е разположен един необичаен обект- автентична мароканска къща.

“Това е една впечатляваща къща в ориенталски стил, която е била изложена на световното изложение в Париж. Била е разглобена и пренесена тук, защото Лудвиг в онези времена може би се е нуждаел от  място, където да избяга от действителността и да се потопи в един друг свят на хареми и фонтани, за какъвто вероятно му е напомняла тази къща”, разказва Сандра.

Оттегляйки се в мароканската къща, кралят се е потапял в един друг свят…

След това потегляме по следите на крал Лудвиг в планината.Той е управлявал както знаем твърде кратко между 1864 и 1886 година, а смъртта му и до днес си остава забулена в тайна. Сандра ни повежда към малко известни места, свързани с “приказния крал”. Едно от местата е стара  хижа, пътят до която не изглежда никак лесен. “Когато е идвал тук Лудвиг едва ли се е лишавал от нещо. “Най-вероятно са носили най-малко неговата вана, защото е обичал да не се лишава от своя комфорт.  Запазени са свидетелства, че са му носили и любимите марки вина, както и бира, за което са били нужни най-малко 20 души”, продължава разказа си тя. В младежките си години се е изкачвал на кон до това място, където е организирал различни тържества.

Лудвиг II Баварски се е впечатлявал не само от красивите замъци, но и от красотите на природата

Едно от най-големите и дълбоки планински езера в Германия- Вайхензее също е впечатлявало Лудвиг II. Тук се намира и  запазена ловна хижа, останала му в наследство от неговия баща, а веднага след като се възкачил на трона Лудвиг забранил лова в тази изключително красива местност. Над езерото пък се намира един наблюдателен павилион, реставриран по оригинала, от който Лудвиг е обожавал да се наслаждава на великолепната гледка. “Това място е използвано може би за почивки, за четене и кратко подкрепяне с лека закуска насред тези фантастични пейзажи”, добавя  Сандра, събрала впечатленията си от тези дивно красиви места в своята книга.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар