Сладоледени експерименти от Литва

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Сладолед с вкус на… скумрия, зеле или сланина. Някой би казал, налудничави комбинации от вкусове. Не е така обаче за литовците, които се славят, че са сред най-големите фенове на леденото изкушение.

Това не са обаче единствените луди вкусове сладолед, които може да опитате, ако посетите Вилнюс. Тук ще се насладите още на сладоледи с вкус на трева или шунка, топка “Кола-сладолед” или леден десерт с вкус на кимион. Сред любимите вкусове за литовците е сладолед с вкус на пушена скумрия. Това, което за едни е експеримент с вкусовите възприятия, за други е част от менюто.

Сладолед с вкус на пушена скумрия е хит в Литва

“Пушената скумрияе част от кухнята ни. Запазили сме рецепти от нашите прадеди за прекрасни ястия със скумрия. В нашия ресторант решихме да предложим пушена скуприяв по-модерен вариант”, казва управителката на “Абфалус”, ресторант в литовския град Траке.

Някои гости са впечатлени да опитат сладолед с вкус на пушена скумрия, други не чак толкова. “Чудесен  е и има специфичен вкус на риба”, казва един клиент.

Полиус Норвиас

Ако вече сте си помислили, че това е всичко, грешите. Защото тук може да опитате още сладолед с вкус от цветовете на камелия, личинки от бор или горски гъби.  Полиус Норвиас с удоволствие комбинира всички тези вкусове, предлагайки на готовите да експериментират всевъзможни комбинации, съчетавайки ги с посещение на една художествена галерия. Клиентът за него е царят. “Най-доброто в този сладолед е, че човек получава това, което сам си е пожелал. Например просеко-сладоледът е с вкус на просеко, а този с гъби наистина е с вкус на гъби”, казва Полиус.

“Наистина съм изненадана от сладоледа с вкус на горски гъби, защото прилича много на крем, а аз обичам кремове”, казва една посетителка. За да угоди на абсолютно всички, Полиус предлага специален сладолед дори за четириногите любимци. “Аз също не обичам всички сортове сладолед, но рецептите въздействат по различен начин на всеки човек”, допълва Полиус.

За литовците сладоледи с вкус на листа от камелия, пушена скумрия и горски гъби не са необичайни вкусове

Откъде ли обаче идва това влечение на литовците към сладоледите? “ Може би е свързано със земеделието, защото имаме много крави а оттам и голямо производство на мляко” казва един литовец. По думите му през зимата някои дори си похапват сняг , тъй като тогава не може да се купи сладолед и използват това, което им е под ръка образно казано.

 “Ние обичаме сладолед с високо качество. Аз например много харесвам сладолед с повече естествени съставки”, допълва едно момиче. За щастие обаче се още не е зима, и експериментите могат да продължат например със сладолед комбиниращ вкусовете на ръжен хляб, зеле и шунка.

Според местната кулинарна звезда Томас Ремидис литовците си похапват ежедневно ръжен хляб, и защо тогава да не опитат и сладолед с неговия вкус. Страстта към сладоледа на местните накара и туризма да обърне поглед към сладоледените експерименти, като властите във Вилнюс създали за нуждите на посетителите специална карта с местата, където може да се пробват някои от най-налудничавите вкусове на сладоледи. “Направихме го за да улесним както родните, така и чуждите туристи. Не може да очакваме,че всички тези сортове могат да се намерят по едно и също време, но не ни е страх да ги покажем”, казва една от създателките на картата. Е тогава не ви остава нищо друго, освен да отидете до вилнюс и да ги пробвате….

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар