Да татуираш…инструменти

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

За произведенията си италианският художник Леонардо Фриго съчетава в едно две изкуства, които винаги са вървели ръка за ръка- рисуването и музиката, защото татуира уникални и вдъхновени от историята рисунки върху цигулки и чела. За неговото изкуство ни разказва “Дойче Веле”.

Живеещият в Лондон творец се е специализирал в изрисуването на щрайх инструменти и предимно цигулки. “Да изрисуваш една цигулка например никак не е проста работа, защото тя не е двуизмерен а триизмерен обект. Особено трудно е да рисуваш страните и върха, тъй като мастилото е течно и трябва да внимавам. Само за една секунда невнимание и човек може да допусне грешка”, споделя творецът.

Леонардо Фриго създава уникални татуирани инструменти, вдъхновен от историята

Леонардо вече е илюстрирал върху цигулките си мотиви като “Седемте смъртни гряха, . сцени от античния град Помпей  или мотиви от “Четирите  годишни времена” на Вивалди. Едно от татуираните чела например е вдъхновено от английския художник Уилям Морис, живял през XIX век.

Леонардо Фриго

“Изрисуването на една цигулка може да отнеме до един месец време, докато за едно чело могат да отидат и три”, продължава Леонардо. Цигулката на израелския музикант Бар Маркович например разказва за живота на най-известния майстор на струнни инструменти Антонио Страдивари. “Отпред са изобразени Кремона, градът в който твори, инициалите му, с които е надписвал всеки готов инструмент, 1 100 -броят на направените от него инструменти и годините в които твори. Отзад пък може да се види родословното му дърво, и това е любимата ми част от рисунката”, казва Маркович.

Въпреки че татуировката не променя звука на инструментите, не всички татуирани от Леонардо Фриго Цигулки са предназначени за свирене. “Колко ли често човек може да види един музикален инструмент, който в същото време представлява и рисунка? Това е уникално. Ето защо много си обичам тази цигулка, и е чудесно да имам възможност да свиря на сцена с нея”, признава цигуларят.

В момента Леонардо Фриго работи по един особен проект. Рисува 33 цигулки и едно чело с мотиви от “Божествена комедия” на Данте Алегери. “Чета всяка една глава от произведението и си записвам всички места и имена, за  които Данте пише. След това създавам проекти които да послужат за изрисуване на цигулките. Понякога използвам паусна хартия за да преценя, дали пропорциите ще са подходящи за инструментите.”  Серията от 33 цигулки, изрисувани с мотивите от произведението на Данте е почти готова. Идеята му е да направи изложба с инструментите през следващата година, когато се отбелязват 700 години от смъртта на италианския писател, и с това да представи пред света късче от италианската култура.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар