Next-показва възможни сценарии на дигиталното бъдеще

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Може ли да си представите какво ще е дигиталното бъдеще? До какво биха довели климатичните промени, и как например дърветата реагират на тях? Вече да, защото в холандската столица Амстердам отвори врати Next- първият музей на дигиталното изкуство , в който благодарение на дигиталните инсталации, човек може да види най-различни сценарии за бъдещето

Next е новото място за дигитално изкуство в Амстердам

И всичко е ефектно , мултимедийно и интерактивно поднесено, така че да накара посетителите да се потопят в бъдещето. Първата изложба представя седем произведения, занимаващи се с теми като дигиталното следене или последиците от климатичните промени.

Какво би се случило, ако заобикалящата ни природа бъде разрушена и дали една  композиция от природни и естествени елементи може да предизвика подобни усещания както истинската природа? Една от инсталациите, които се опитват да покажат това е “Хабитат” на нидерландската художничка Хелен Бланкен. “Чула съм че посетителите стоят пред нея близо 50 минути. Потопяват се в този свят в опит да почувстват  истинската природа.Мисля че това е един чудесен резултат”, казва художничката.

Чрез дигиталните технологии Next показва как светът ни реафира на промените

Основателката на музея Меерел ван Хелсонген решила да го направи преди около две години и половина. В северната част на Амстердам намерила идеалното място-старо телевизионно студио. Със страстта си към новото визуално изкуство маркетинг специалистката успяла да убеди инвеститори и така да превърне идеята си в реалност.

“Ние сме тотално обсебени от бъдещето и новите възможности на технологиите, които се развиват толкова бързо. Целта ни тук е да свържем в едно напредъкът на технологиите с изкуството, музиката и науката, и така да направим бъдещето преживяно още днес. И мисля, че всичко се е получило много добре”, казва Меерел.

Shifting Proximities

Sneak peek of Shifting Proximities, our opening exhibition. Expect your senses to be refracted, your perceptions rewired and your bodies engaged. Book your tickets here to uncover these 8 immersive installations for yourself: https://tickets.nxtmuseum.com/nl/tickets

Публикувахте от Nxt Museum в Петък, 14 август 2020 г.

Инсталацията Incontinorum на художника Тайс Биестекер например визуализира комуникацията  на растенията под земята. Симулацията показва комуникацията между две дървета, и как реагират те на вибрациите,въглеродния диоксид в почвата или повишаващи се температури.

“Дигиталното изкуство е много силно, не само защото помага на хората да разберат науката и всички данни, то е нещо като новото рисуване на това поколение”, смята художникът.

Уникални инсталации дават възможни сценарии за нашето бъдеще

“Изглежда много впечатляващо. Понякога имаш усещането, че си сред самото произведение”, казва един посетител. “Толкова е голямо. Хареса ми историята зад инсталацията.Невероятно преживяване”, казва друг.

За друга посетителка дигиталното изкуство не просто е интерактивно, но и вдъхновява, защото много малко са местата, където може да се види то. И едно от тях е Next. Инсталациите в музея не могат да предскажат какво би било бъдещето ни, но могат да покажат възможни сценарии.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар