Urban Explorer: Антитурове из руините на една бивша индустриална метрополия

Rate this post

Художникът Никола Бюсар ви предлага една необичайна обиколка. Нарекъл я е  “анти тур’, защото включвайки се в нея ще видите не прекрасни замъци и сгради, а изоставени халета и индустриални заводи. Мястото е бившата белгийска индустриална метрополия Шарлероа. Натам ни повежда “Дойче Веле”.

 

За него това също са забележителности, макар холандски вестник наскоро да определи Шарлероа като едно от “най-омразните места” в света. И въпреки това все повече туристи от цял свят се включват в градските сафарита, организирани от Никола Бюсар.

 

Никола Бюсар

“Реших да направя своеобразен анти тур защото ако градът ни няма добър изглед, аз исках да покажа лошия”, казва художникът. Някога Шарлероа е бил сред най-богатите европейски градове с безброй импозантни индустриални сгради. Истински дворец на индустриализацията. След затварянето на големите заводи за производство на стомана, градът бавно западнал.

 

Днес със своите анти турове, 40-годишният Никола привлича туристи от цял свят. “Германците имат специално понятие, което обаче французите не могат да разберат. Наричат това “индустриална романтика”. Може да се сравни с пътуващите художници през 19-ти век, отивали до Рим за да видят античните руини. Откакто всичко тук затвори, измина вече цяло поколение, а младите хора не познават старата индустриална ера. Ето защо останките предлагат едно пространство на романтика”, споделя Никола.

 

Основните забележителности, до които туристите необезпокоявани могат да се докоснат са останки от заводи, стари кули и някогашни общежития. Действащи са останали едва няколко индустриални сгради, а повечето са изоставени от почти 60 години.

Джунглата на някогашната метрополия предлага истинска разхотка в индустриалния романтизъм

“Правим пауза сред руините на някогашна фабрика за стъкло, затворена през 80-те години на миналия век, както други подобни на нея. Този квартал някога е бил сред предградията на града”, продължава той.

 

Двадесетчленната група от туристи за пръв път се вмъква в една от изоставените сгради, където правят пауза за обяд в една необичайна обстановка. “Мисля че и от тази гледна точка градът изглежда хубав, но се надявам, че ще видим още неща”, споделя един от туристите.

 

“Аз съм от Шарлероа и смятам това за европейски проблем, защото старите компании затворили своите мощности не са се погрижили за премахване на всички тези руини”, казва местен жител,. въпреки това жителите на Шарлероа също извличат най-доброто от заобикалящите  ги колоси на индустриалната епоха. Един  от тях е Никола Бюсар, който е учил за касапин,  сега следва дизайн.

 

Днес работи като художник на пърформанси, а организираните от него сафарита също са част от проект. “Става дума за намиране на баланс между нещата, които все още са тук, и тези, които вече са загубени”, разсъждава творецът и продължава да обогатява своите туристически обиколки.

От високо градът изглежда някак си по-хубав, а Никола Бюсар се надява скоро да промени облика си

Шарлероа е не само притегателно място за местните творци, защото мнозина художници идват от столицата Брюксел, в търсене на креативни преживявания. “Мисля че градът предлага множество места, на които можем да творим свободно, а това ни дава и нови възможности”, казва един от тях. Като например едно хале за производство на стомана, което днес благодарение на творците е върнато към нов живот. Една от другите забележителности на градската джунгла в Шарлероа са метростанциите, някога изградени за нуждите на индустрията, но никога не използвани.

 

“Не изглежда чак толкова романтично”, смята едно момиче. За друг турист пък мечтите са свързани с посещение на красиви забележителности, свързани с изкуството, но Шарлероа може да предложи само една  разходка из индустриалната романтика. Въпреки това за Никола градът има доста предимства. “От високо например можем да видим, колко зелен е нашият град. Може би не сме толкова богати, но ако имаш една градинка, малка мрежа от социални контакти, значи тогава си като господар на света”, смята художникът. Убеден е, че Шарлероа отново може да разцъфти. За това обаче са нужни усилия и различни представи. А за това иска да допринесе и със своите анти турове.

 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар