Съвременен реализъм в картините на Мариса Остерле

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Нейните картини са като истински  изпълнени с реализъм. Приличат на фототапети или снимки голям формат, но не са. Тя използва специална техника, а стилът в който рисува  е известен като съвременен реализъм.

Мариса Остерле

“Когато рисуваш естествено можеш да убедиш този, който гледа картините ти, че това което вижда е истинско. Така можеш да създадеш един собствен свят или да манипулираш наблюдаващия и да го оставиш да си мисли, че вижда нещо реално”, казва младата художничка. За да създаде свой собствен реалистичен свят, 39 годишната художничка първо създава проект, като за целта ангажира модели, които стоят в една определена поза в продължение на часове.

За да направи портрет в голям формат, Мариса има нужда от най-малко три месеца. “Качвам проекта си на компютъра. Понякога използвам Photoshop за да променя малко цветовете и светлината. Понякога правя част от картината от една снимка, а останалата от друга снимка.Така композирам обектите на моя компютър докато ми харесат”, продължава тя.

Мариса Остерле създава истински образци на съвременния реализъм

Мариса комбинира най-различни техники като airbrush и рисуване с маслени бои. Любопитното е, че тя няма художествено образование, но от дълги години работи като илюстратор. Сама е натрупала познанията си и чрез многобройни посещения в музеите.

“Научих много от копирането на старите майстори. Натрупала съм и огромна библиотека с книги, в които са описани много техники на рисуване. Знам откъде произлизат пигментите и как човек може сам да си направи цветовете. Нямах особено време за това, но все пак го научих”, казва Мариса.

Работи като професионална художничка от 2003 година насам, като вече е създала безброй портрети, а известни художници купуват нейните произведения, които имат някакво магично излъчване.

В началото се концентрира върху това, възможно най-реалистично да изрисува портрета. Междувременно развила стила си и добавила нови елементи като например злато. Изкуството за реалистично рисуване се преподава в специални курсове. Мариса вече е организирала такива курсове в 22 различни страни. Към момента преподава предимно онлайн. “Започваме с много точно изследване на дадена снимка. Правим проект, който всеки от участниците се опитва да нарисува. Когато някои разбере техниката, може да създаде своя реалност със собствени критерии”, разкрива Мариса.

Прави нещо подобно и в новата си актуална серия Washing away my sorrows. Идеята на картините и в тази серия е свързана с един от най-големите екологични проблеми-замърсяването на моретата. Вдъхновява се от морето, а бреговете на Северно море в Катвик са само на около 15 минути от нейното студио.

Тук тя е израснала със своя баща,  който придружава твърде често по време на риболов. “Морето ни дава толкова много, и с моите картини искам да му върна част от това, което сме получили. Чувствам се малко виновна заради това, че замърсяваме толкова много нашата природа”, казва Мариса. Нови приключения край морския бряг я очакват и през следващата година в Испания. Там ще си направи една ваканция от рисуването, и ще покаже на хората как може да се прави едно наистина реалистично изкуство.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар