Един морски фар като обект на изкуството

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Испанският стрийт артист Окуда Сан Мигел превръща един морски фар в пъстроцветен обект на изкуството, а специфичното за неговите рисунки е използването на големи геометрични фигури. За неговото творчество ни разказва “Дойче Веле”.

С рисунките си испанският творец иска да се потопи в изкуството

Да се потопиш в света на изкуството. Това е, което Окуда Сан Мигел желае най-много. “Казвам се Окуда Сан Мигел и превръщам светът на сивото в свят на цветовете.”  Този път в обект на творчеството му се е превърнал един морски фар в Кабо де Ахо, недалеч от Билбао.

Вече почти столетие този фар се извисява на 70 метра над морето. “Проектът е нещо много особено за мен, първо защото се намира в родината ми и второ, защото за пръв път рисувам един морски фар”, казва творецът, и признава, че морето е в кръвта му, тъй като е роден по тези места.

За да превърнат сиво-белия фар в пъстроцветен обект художникът и екипа му използват цели 72 различни цвята. “Обичам всички цветове, но винаги съчетани с черно и бяло”, допълва Окуда. Характерно за неговото творчество са големите цветни геометрични форми, а зад обектите му се крият такива сериозни теми като вселената и смисъла на живота.

Окуда сан Мигел

Цветовете са част от моята психология както в дрехите, така и в работата. Смятам, че с това внасям известна доза оптимизъм, макар зад обектите често да се крият теми и проблеми от реалния живот. Смятам че основното послание на обектите ми към хората е оптимизъм и свобода”, казва още Окуда.

Това се опитва да покаже и с един от последните си проекти. Заедно със свои колеги и хора със сензорни дефицити превръща огромни силози за зърно в Ла Манча в мащабен Open Air музей. “Това е смесица от социален и културен проект, в който всички ние заедно с хора с различни способности подаряваме нов живот на различни запуснати места”,с поделя за проекта творецът.

Окуда сан Мигел превръща светът на сивото в свят на пъстроцветното

Печели световна известност през 2015 година когато преобразува една старинна църква скейтборд парк. Междувременно изкуството му се появява по фасадите на сгради по цял свят- от Ню Йорк до Хавана и от Москва до Торонто. И докато някои го считат за гений на графити изкуството, за други то е неприемливо от гледна точка на обществения естаблишмънт. В Кабо де Ахо също не всички са съгласни с това да се оцвети с пъстри цветове сиво-белият фар.

Мненията са разделени, и за някои цветовете са доста подходящи за ландшафта, за други ще се привлекат доста туристи, но пък има редица други области, в които биха могли да се вложат средствата, дадени за този проект.

Големите геометрични фигури са неизменна част от картините му

“Ролята на морския фар е да дава сигнали на корабите, това е като да изрисуваш един знак “Стоп” на улицата. Определено не ми допада”, казва възрастен жител. И въпреки че след време фарът със сигурност ще върне своя стар облик, за Окуда Сан Мигел това не означава край на неговата мисия.

“Най-важното в работата ми са цветовете. Това е оптимизмът, свободата и мултикултурализма. Това отваря границите към всички жанрове, а цветовете трябва да са  нещо като универсално знаме на сивотата в един пъстроцветен свят”, смята Окуда.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле

Снимки:’Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар