В света на минималистичното изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Дан Олман

Как изглежда света в малък формат? Това ни показва една разходка заедно с “Дойче Веле” в Музея на миниатюрите в Лион. Там може да се видят в малък формат обекти като например известния парижки ресторант Maxim’s или Природонаучният музей в Берлин.

Умалената версия на известния парижки ресторант е дело на френския миниатюрист Дан Олман. Изработката му отнема една година ръчна работа. “Изкуството на миниатюрите съществува от векове, и негови образци могат да се видят дори в египетските пирамиди. През 17-ти и 18-ти век се разпространила така наречената миниатюрна живопис, представяща основно сцени от ежедневието. При миниатюрното изкуство е същото, само че то показва ежедневието ни в триизмерен формат”, казва творецът.

Бившият дърводелец и интериорен архитект Дан Олман започнал да се занимава с изготвянето на проекти в малък формат в началото на 80-те години на миналия век. Първите му проекти са свързани с поръчката на декори за театрални и оперни  постановки. Това поставило началото на страстта му към миниатюристичното изкуство, която продължава вече повече от три десетилетия.

Повече от три десетилетия Дан Олман пресъздава реални обекти в малък формат

Зад кулисите образно казано работата му не изглежда никак лесна, защото мащабирането на всеки един проект отнема месеци, а всяко негово произведение документира реална сцена от живота в мащаб 1:12.

“Понякога за да направя само столовете се нуждая от цял месец време. Винаги нещо трябва да се повтори или да се направи наново. Това може би изглежда изнервящо,но ако човек има достатъчно търпение и време и се получава когато се получи, човек изглежда много щастлив”, смята Олман.

През 2005 година Дан Олман отваря в центъра на стария град  Лион  своя музей на миниатюрите. През 1998 година направил първата си изложба в третия по големина френски град, и решил, че това е мястото, където може да твори. “Имам шанса да живея в старата част на града, която е с невероятен средновековен изглед. Човек може да се наслаждава на красотата му а за мен е като една своеобразна миниатюра”, казва още той.

Подредил е своята експозиция от 100 експоната на миниатюристичното изкуство на площ от 2 000 квадратни метра. Някои от тях са на различни европейски представители на това изкуство, но повечето са негово дело.

“Намирам за особено красиво миниатюрното копие на балетната зала, защото тя показва много добре градския ландшафт на Лион, който може да се види от прозорците на операта”, казва един посетител. За друга посетителка най-впечатляваща е миниатюрата на един лионски локал.

Освен миниатюрни сцени от Лион Дан Олман е пресъздал  малък формат обекти от половин свят. “В Куба намерих едно изключително място. Стар дворец, в който живее едно семейство. Там има доста изоставени дворци с фантастична атмосфера. Това ме впечатли, и това е нещо, което бих направил в минималистичен формат”, казва Олман.

Едно от най-впечатляващите му произведения за редица посетители на неговия музей си остава Природонаучния музей на Берлин, пресъздаден заедно с някои от експонатите му- скелети на динозаври в минималистичен формат.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар