Crowdfunding и вино

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Когато се има предвид финансирането на кампании свързани с набиране на средства или маркетинга и продажбата на вино, повечето производители подхождат по традиционните и описани в учебниците методи- дегустации, директни продажби, изложения, и прочие ивенти, както е модерно да се казва .

В Италия обаче решават да заложат на нетрадиционното, избирайки така нареченото колективно финансиране или краутфъндинг. Подобен подход изглежда има повече плюсове особено в пандемични времена, когато социалните контакти и дистанцията са по разделечени от всякога досега. Една от компаниите предприела този нестандартен подход е Winelivery. Онлайн каналите във времената на кризата накараха винопроизводителите да научат нови езици на комуникации, а виното да до достигне до потребителите по непознати до сега пътища.

Съществуват различни видове краудфъндинг. Краудфъндингът с награди е модел, който, както подсказва името, се основава на система за възнаграждение: сума, платена за финансиране на дейността в замяна на „награда“. А наградата за феновете може да бъде обиколка на избите, бутилки със специални или избрани етикети или дори както се казва на френски продажби „en primeur“, – да се инвестира във вино, при което виното се продава, преди да е готово.да се предлага на пазара.

Подобни платформи като Cruzu, Fundovino или CrowdWine вече имат своите почитатели в Италия. Различно е финансирането на кампании с капитали, при което определена аудитория се присъединява към компанията, с цел популяризиране на проект с висок потенциал, като се залага на успехите ис помощта на които да се увеличи инвестираната сума. Или иначе казано- висок финансов риск срещу голяма потенциална печалба. С този инструмент в три кръга на финансиране, всички проведени чрез платформата CrowdFundMe например , италианската Winelivery, стартираща компания, която продава вино онлайн и която днес има 500 хиляди потребители, е събрала общо 1 милион 850 хиляди евро

„Това е модел, който работи много добре при някои видове проекти, по-малко при други“, обяснява Франческо Магро, главен изпълнителен директор и съосновател на Winelivery. „Компанията, която го приема, трябва да е в такъв цикъл на развитие, че от една страна да не е в начален стадии на развитие,а от друга да е доста жизнеспособна. Освен това сумите, които чрез подобен инструмент биха могли да се съберат в Италия между 100 и 300 хил. евро биха били от значение само за малкия и среден бизнес.

Що се отнася до винарните, капиталовото финансиране не е концепция за приложение. Става въпрос за „споделяне“ с новите партньори дори на физически активи като земя, лозя, помещения, складове. А италианските винарни често са познати. Другата тема е тази за растежа: моделът е атрактивен поради високото възнаграждение, което предлага на абонатите, но винарната едва ли има граници на растеж, сравними със тези на стартъпите.

Кредитирането чрез краутфундинг би могло да е по-подходящо за винарните

Кредитиране чрез масово финансиране или P2P кредитиране, т.е.предоставяне на заем чрез онлайн платформи, като Borsadelcredito или Prestiamoci, на частни или институционални субекти с предварително установени интереси са придобиващи все по-голяма популярност алтернативи на банковото кредитиране, подтиснато от финансовата криза. „Това е бързо развиващ се сектор и по своята същност е по-подходящ за компании, които имат консолидиран бизнес като тези, които произвеждат вино», обяснява Магро, „и се основава на гаранция за възстановяване на разходите на абонатите, а не на залог за растеж. Така че той се вписва по-добре в профила на средните предприятия в лозаро-винарския сектор и в момент на криза на ликвидността като сегашната може да бъде потенциално интересен“, коментира още той.

По материали на civiltadelbere.com

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар