От любов към печатаното слово

Rate this post
Хорст Фридрихс

Неговите снимки показват някои от най-красивите книжарници по света. Фотографът  Хорст Фридрихс ги е събрал в своя нов фотоалбум наречен просто “Сбирка от книги” (Buchhandlung) Работата по него му отнела две години и посещението на осем страни.

 

“Във всяка книжарница в която влезеш са се разпрострели само книги и лавици., но изкуството се крие в това, да успееш да покажеш различните книжарници, които са повлияни от поведението ни или от различни концепции”, казва Фридрихс.

 

Обекти намира и в родния си град Лондон. като например Meggs Bross, един от най-старите антиквариати в света, в който днес може да намерите такива уникати като например 2 страници от книга от преди 670 години, описваща пътешествията на Марко Поло.

Снимките на Хорст Фридрихс показва някои от най-красивите книжарници по света

И въпреки, че основните клиенти тук са от интернет, за собственика на антиквариата Ед Мегс, книгите в никакъв случай не са реликви от миналото. “Книгите не излъчват никаква светлина, и чрез тях не можеш да осветлиш лицето на някой читател. Те правят  човек да изглежда умен и противоположното на телевизора, който ни кара да изглеждаме безжизнени сякаш перде ни е паднало пред очите”, казва Меггс.

 

Една друга лондонска книжарница също не се страхува от онлайн конкуренцията, защото всеки месец сътрудниците тук изпращат по една книга като подарък на своите абонати. Като основа за това служи не някакъв компютърен алгоритъм, а знанията на Ками ван дер Фелде и нейният екип, които заедно изчитат повече от 60 книги годишно. Нейна клиентка дори е и британската кралица.

 

“Чрез Amazon човек получава един своеобразен ритъм, защото има усещането, че чете едни и същи книги. Има различни автори от различни жанрове, но книгите които там се препоръчват никога не излизат от обичайните рамки, а  това е което правим ние, да търсим и намираме книги, които читателите едва ли сами биха могли да намерят”, казва тя. Витрините на нейната книжарница са най-красивото нещо според Хорст Фридрих, което е заснемал. Това, което не пасва на концепцията на обичайните книжарници, тук остава хаотично подредено, а книжарницата прилича по-скоро на голям склад.

Дори хаотично изглеждаща, тази книжарница пак привлича читатели

Въпреки това собственикът Рей Коул знае всяка една книга. Този своеобразен хаос си има своя система, и това привлича клиентки като Лорън Джонсън. “ Обичайно книгите в големите вериги книжарници са подредени безлично, и трябва да диктуваш заглавията, които искаш да си купиш. Точно обратното е тук, където имаш усещането, че можеш да вземеш всяка една книга”, казва тя.

 

В британската столица има и плаваща книжарница Words on the Watter, която също е попаднала в обектива на Хорст Фридрихс. Неговият фотоалбум съдържа 74 снимки на различни книжарници като тази в Доминикана, разположена в готическа катедрала от 13 век. Една книжарница в Порто пък е послужила за мотив за романите на Джоан Роулинг за Хари Потър. “Книжарниците ще ги има  винаги, защото книгите няма как да загубят своето значение. Те са като въздуха, и без тях не може да има каквато и да е цивилизация”, казва фотографът, предал в снимки любовта си към печатното слово.

 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар