Музика от природата

Rate this post
Музиката на Космо Шелдрейк идва от природата

Творчеството му спокойно може да се нарече музика от природата, защото в него присъстват звуци като жуженето на пчелите, птичите песни или камбанките на кравите. Това е Космо Шелдрейк, Младият британец композира музика за различни театрални постановки, филми и за собствената си марка в малко студио, снабдявано  с енергия от соларни панели в Южна Англия.

 

От 4 годишен свири на пиано, а днес вече е овладял почти 30 музикални инструмента. .Във втория си албум експериментира с гласовете на птиците. “Вземам отделните звуци и ги сортирам в отделен семплер, или или мога да ги обработя като отделни елементи. След това ги свързвам в своеобразен колаж и ги аранжирам като музикално парче”, разказва творецът.

 

30 годишният композитор вече е събрал в колекцията си хиляди шумове от природата, и  много често е на лов за звуци сред природата. “За мен тя е празник на живота. Когато човек е сред природата получава усещането, че е сред  живота. и винаги предстои да види нещо ново”, продължава Космо.

 

“Трудно е да се каже какво точно ме вдъхновява, понякога не е нужно абсолютно нищо. Друг път е вятърът. Първо записва  звуците. В момента работя върху едно парче с много шумове от вятъра.”

 

“Чрез звуците човек може да разкаже толкова много истории, за които иначе би имал нужда от огромни дебели книги.”  Музиката за Космо Шелдрейк е като поезията- нещо магично, и той я носи навсякъде със себе си. Изнесъл е концерт в почти цял свят, на най-обича да свири сред  природата. “Обичам да свиря сред природата. Дефакто аз свиря повече за местата, отколкото за хората. Мисля че е еднакво важно човек да прави музика на местата и за местата. Често вземам шумовете от някое място сред природата и се връщам за да му изпълня музиката която съм създал. Местата също могат да слушат, и във всеки случай искам да вярвам в това, казва младият композитор.  Музикалните колажи на Космо Шелдрейк са като своеобразна покана за всички да открият не само красотите на природата, но и неговата музика.

 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар