Британски архитекти с креативно мислене преустрояват жизнени пространства

Rate this post
Питър Мори
Питър Мори

Британската  столица Лондон се слави с това, че жилищата там са оскъдни и скъпи, а места за нови почти няма. Ето защо урбанисти и архитекти трябва да проявяват все по-голяма креативност. Конкурсът “Don’t Move, Improve!” идва за да награди най-иновативните проекти.

 

Вътрешен двор, който благодарение на преустройство е превърнат в част от  жилището, градина за всички сезони от годината или горен етаж на къща, построен от тухли. Това са само част от проектите показващи, колко креативни могат да бъдат лондонските дизайнери.

Който например е собственик на старинна къща в британската столица, твърде често е изправен пред невъзможността да я модернизира. И тук идва Питър Мори, основател на мрежата New London Architecture, който е създател на конкурса  “Don’t Move, Improve!”. ”Стартирахме с инициативата защото Лондон е все по-гъсто населен и все повече се разраства. Ето защо пространството трябв да се използва максимално ефикасно. Освен това искахме да предложим на хората, които искат да разширят или преобразят жилищата си най-добрите решения’, казва Мори.

Британски архитекти показват своята креативност в опит да преобразят жилищните плои в столицата

Например собственикът на една старинна сграда се оплаквал от липсата на достатъчно светлина за модернизацията на жилището си наел услугите на архитектурното бюро на Майк Шор.

 

Проектът спечелил първа награда в конкурса през тази година. “Става дума за типична къща от Викторианската епоха, която ние трябваше да разширим с градина. В миналото е имало вътрешен двор, който не е имал никакво предназначение. Сега с преустройството му сме го вписали в къщата и така от всяко място в нея може да се погледне към градината”, разяснява архитектът. Облицовка от дъбово дърво запазва топлината в помещенията, а светлината свързва старата и новата част от къщата. “Опитали сме се да създадем един вид център в къщата., като човек може да я обиколи подобно на остров”, добавя той.

Наградата “Урбанистичен оазис’ през тази година е присъдена на къща от 30-те години на миналия век, чийто горен етаж е преобразен и допълнен с три тухлени бокса по проект на Ричард Кийп. “Спалните в къщата се намират предимно на долния етаж, а тук сме добавили баня”, казва той. Така на покрива  се оформила нова голяма жилищна площ с кухня и три тераси. Това позволява на семейството му да обитава още повече място. “Идеите на Ричард много ми допадат. Създават впечатлението, че можеш да се въртиш в в къщата”, казва съпругата му татяна.

 

Един от хубавите проекти, награден през 2018 година в конкурса е свързан в преобразяването на вътрешното пространство на  една къща в градина за всеки сезон от годината, даващ нов живот на иначе една 200 годишна къща. Идеята е на архитектката Анна Лу и нейния партньор Майк  Тонкин, които са използвали  органични форми вдъхновени от природата за създаване на градината. “Тук човек може еднакво добре да усети както слънцето, така и дъжда. Дъждът се стича по улуците надолу, преминава през специални улеи и се събира в специални хранилища. Чрез специално осветление можем да допринесем за това, преживяването от дъждовните капки да стане наистина уникално”, казва анна Лу. В подобно пространство свързано толкова тясно с природата според Майк Тонкин човек може по-добре да усети промяната на сезоните. “Искаме да създадем едно красиво място,  което дори когато е дъждовно, човек да се чувства добре”, споделя той.

 

Според Питър Мори подобни идеи за преобразяване на иначе оскъдна жилищна площ имат все по-голямо значение днес. “Такива  идеи са способни да преосмислят начина ни живот. Според мен има много добри решения за това, как да се превърне едно жилище и околността му в по-привлекателно място за хората”, казва архитектът. Все по-пренаселената британска столица предлага доста неизползвани места, които тепърва ще вдъхновяват неговите колеги за подобни идеи.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/ скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар