Архитектура за кучета

Rate this post

Група известни дизайнери са се обединили в едно необичайно начинание, което обикаля света- изложба наречена “Обекти за кучета”. Тя показва проекти на креативни мебели за четириногите приятели на човека. Обектите са създадени от световно известни реномирани дизайнери, сред които и лондонският архитект Есиф Кхан. “Всички ние бяхме помолени да създадем архитектура за кучета вместо за хората, но ние не трябваше да направим проекти на някакви къщи а да създадем обекти, които да се опитаме да ориентираме според мащаба на кучетата и и най-интересното бе да изострим нашата креативност и да погледнем на нещата от друга перспектива”, казва дизайнерът.

Обектите за кучета понякога може да са толкова прости, че всеки може сам да си ги създаде

Зад концепцията стои японският дизайнер Кенихара, а от нея се родила една особена изложба, която от 2012 година обикаля света. Тази година за пръв път може да се види в Европа. Всеки проект е замислен за определена порода куче. “Например едно японско архитектурно бюро е създало специален проект за породата “Джак Ръсел териер”, , защото те обичат да усещат миризмата на своя собственик. “Идеята бе да създадем някаква рамка, върху която човек просто може да сложи някоя своя дреха за да може кучето му да се чувства добре “, казва кураторът  Саймън Райт.

I se you провокира юбопитството на четириногите

Проектът I see you например е ориентиран към кучета с черна козина, и и е дело на Есиф Кхан. “Идеята е черната козина на кучето да послужи като камуфлаж. Направен е от овча вълна и за кучето е доста съблазнителен. Формата лежи на пода и се издига нагоре , като  така трябва да напомня как кучето открива света около себе си, как го вижда, когато помирисва  пода покрай него и след което бавно се изправя за да види какво има над него”, разкрива идеята Кхан.

 

“Това е много повече от една изложба. Това е един глобален проект, защото хората могат да се включат виждайки плановете на обектите тук, сами да си ги свалят и да си ги направят, след което да ги споделят на нашия сайт Architecture for Dogs”, казва Райт. Ясен дизайн, идеи пълни с хумор. и кучета които биха  изпитали удоволствие и едва ли биха имали против да си имат нещо подобно у дома.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

 Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

 

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар