Геометрични вариации

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Чрез своите геометрични фигури от “Géométrie Variable” създават истински поетични пърформанси

Стегнати фигури при почти отсъстваща  хореография. Това представляват пърформансите на френската група  “Géométrie Variable”. Пърформанси пълни с поезия, развити от танцьорите до хипнотизиращ стил. Различните геометрични форми създават чрез точни движения. “При нас всеки един си има собствена хореография, и поза. Свързваме се и започваме”, казва Седек Ваф един от членовете на групата. Танците изглеждат на пръв поглед прости, но ефективни.

Шоуто им е минималистично. Без никакви специални костюми или декори. Зад изкуството им, изглеждащо лесно се крие доста работа. “Не е толкова лесно, колкото изглежда, защото всичко се основава на нашите тела и нозете ни, и това е доста напрегнато да запазиш равновесие докато създаваш една или друга поза”, разкрива той.

Успехът им дошъл след публикуването на видео с техен пърформанс в социалните мрежи през 2017 година . “Започнахме първоначално в едно студио с упражнения да правим определени движения без каквато и да е хореография, а просто да създадем една връзка по между ни и така да създаваме определени движения. Да направим една поетична музика в черно и бяло ”, разкрива Седик. След като публикували видеото само заден регистрирали над един милион кликвания.

Малко след това групата от танцьори се разширила на петима участници. Запознали се с останалите по време на така наречените Beatles- танцови дуели,  организирани от феновете на хип хоп музиката. “При тези дуели ние очакваме една моментална реакция, докато когато публиката гледа пърформансите на “Géométrie Variable” публиката остава концентрирана до края. В началото си мислехме, че това няма да им хареса”, казва неговият колега Канон Цолиола.

Чрез оригиналния си  стил “Géométrie Variable” стигнали до финала на едно риалити шоу излъчвано по френска телевизионна програма. В предаване по американска телевизия те са танцували за суперзвезда като Дженифър Лопес. Въпреки успеха си, танцьорите не се занимават професионално с танцово изкуство.  Един от тях е тенекеджия, друг продавач, а трети електричар. Само един от членовете е свързан с танците, бидейки директор на център по танци в Рен, докато последният участник в “Géométrie Variable” е организатор на събития.

За петимата от “Géométrie Variable” диалогът с публиката е от важно значение, и те непрекъснато търсят мнението на почитателите си след края на всяко шоу. “Те са толкова синхронизирани в движенията си, и всичко изглежда напълно координирано. Изглежда невероятно как само с помощта на телата си постигат толкова реалистичен механичен ефект”, споделя една от зрителките на шоуто им в Рен. Заради пандемията от коронавируса, участията на танцьорите от “Géométrie Variable” са доста редки, но се надяват, че скоро отново ще тръгват заедно на турне.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”.скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар