Сбогом “Тегел”!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Наскоро Берлин се сдоби с очакваното от десетилетия ново летище и властите взеха решение да закрият летище “Тегел”. Аеропортът е построен през  70-те години на миналия век и за времето си е бил най-модерният в Европа, със своята характерна шестоъгълна форма. В дните в които за последен път ще се приземяват самолети на летището са особено важни за плейнспотърите тоест фотографите, заснемащи кацащите птици за да се сбогуват с летището.

Аеропортът е известен със своята шестоъгълна форма

Един от тях е  Феликс Матей , а любимото му място е непосредствено на близкия аутобан  “Особеното тук, е че навсякъде около теб можеш да видиш кацащи самолети”, казва фотографът. Феновете на фотографията като него са се специализирали в заснемането на самолети от най -различни видове. Специално приложение им помага да разберат кога, къде и какъв самолет се приземява. “Заснел съм почти всички правителствени самолети, кацали на “Тегел”, включително и новият 747 на Ердоган, който виждах за пръв път или много самолети с особена украска, които иначе човек няма как да види”, спомня си фотографът.

Плейнспотърите „ловят“ самолети като този

Днешното летище е построено през 70-те години на миналия век в северната част на Берлин и при откриването си през 1974 година носи името Ото Лилиентал. Впечатлява със своята шестоъгълна форма, като този мотив се открива и в кулата и в терминала. Проектът на аеропорта е дело на архитектите Майнхард фон Геркан и Фолквин Марк, а сградата на терминала е обявена през 2019 година за защитен паметник на културата. Скоро в нея ще се приюти едно висше учебно заведение.

“Много съм тъжен, защото винаги съм излитал с удоволствие от тук.” “ Жалко е защото е добре в края на всеки град да има по едно летище.” “Дъщеря ми която ме докара до тук е много тъжна, защото за нея това летище е спомен от детството и, тъй като винаги сме кацали тук, идвайки от Южна Америка.” Това са само част от реакциите на пътници на летището.

Летие „ТегелЮ’ ще остави сантиментални спомени у милиони пасажери

Юлия и Евелин Чабай са оставили над 25 години от живота си на летището работейки тук. Написали са книга със своите преживявания., защото”тегел” за тях е най-чудесното летище на света. “Ето това тук е най-хубавото. От тук може да влезеш, да се чекираш и да отидеш до самолета”, казва Евелин. Летището е малко и компактно. Толкова празно е само заради пандемията от коронавируса. Двете са събрали анекдоти и разкази в своята книга.

“При повечето летища пристигащите и заминаващите са отделени често на различни етажи или в различни терминали докато  тук те са едни до други и това те кара да преминеш през много преживявания когато прекарваш толкова време на летището”, споделя Юлия.

Фотографи заснемат последните кацащи птици на летище „Тегел“

На терасата за посетители се събират множество фенове за да си кажат сбогом с “Тегел”. Феликс Матей също е тук за да направи още снимки. “Хубаво е че имаме възможност да поснимаме още малко, но тъгата се усеща. Това обаче е реалността”, споделя Феликс. “Тегел” не е само просто едно летище , а място изпълнено със спомени за Берлин на мнозина пристигащи и заминаващи от германската столица, ето защо мнозина казват само Goodbye Tegel!

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар