Щамповани картини

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Федерико Петрела

Италианският художник Федерико Петрела създава картините си с една необичайна техника, използвайки щемпел вместо четки и бои. За него ни разказва “Дойче Веле”. Творецът нанася хиляди пъти единствено и само датата върху белия лист, докато се получи истинско произведение на изкуството. “Избрах тази техника, защото печатът беше най-простият инструмент, който успях да намеря”, казва художникът. Излага произведенията си на различни места като например галерия Ex Eletrofonica в Рим. За да създаде една картина са му нужни до два месеца. Щампова винаги датата на съответния ден, така че с по-точен поглед човек може да установи за какъв период от време е нарисувана картината.

“Една от картините тук например ми отне около две седмици от 16 септември до 1 октомври, и тези дати могат да се открият върху картината”, продължава Федерико. Картината се казва  просто “от 16 септември до 1 октомври”. Използва тази техника  от около 2 години

Италианският художник Федерико Петрела създава уникални картини, щамповайки единствено и само дати

Роден и израснал във Вечния град, където учи в Академията по изкуствата. Със своите паметници, градски пейзажи и сцени на изкуството италианската столица му предлага безброй мотиви. Това което е набелязал да нарисува заснема първо с мобилния си телефон.  “Тук е като изходен пункт за туристите, но тъй като аз не съм такъв като мотив на моите картини например избирам облаците, които да покажат една нова перспектива” . Снимките обработва на компютър за да напасне цветовия контраст и температурата на една щампована картина.

Посетителите имат нужда от време за да осмислят картините му както по време на изложбата озаглавена “Моето време е твоето време”. “Мисля че времето е най-скъпоценното нещо, което имаме и то липсва на всички ни”, признава художникът.  “Сега по време на локдауна имаме много време, по-рано не бе така и сега трябва да се опитаме да го оползотворим”, споделят двама посетители.

Изложбите на Федерико Пиетрела не са типичните класически представяния на произведения на изкуството, защото постоянно работи върху идеи за нови проекти, а посетителите могат да споделят с него своето свободно време. “Би ми харесало например посетител да прочете след сто години тези щамповани дати и да може да си представи миналото, пресъздадено от мен”, казва Федерико.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар