Социално ориентирана мода

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Анна Фискале

Чрез преработката на остатъчни материали от реномирани марки, италианската компания Progetto Quid демонстрира един от начините за това, как може да се произвеждат модни облекла ,  хем устойчиво, хем социално ориентирано. Целта им, полза от облеклата им да имат не само продавачите, но и клиентите и служителите им. “Произвеждаме дамски облекла, основавайки се на всички етични принципи, използвайки за това остатъци от суровини  от луксозните марки. Правим по две колекции- една за лятото и една за зимата”, казва Анна Фискале.

Например в момента се представя актуалната есенно-зимна колекция, която е произведена  от наличните материали. Компанията Progetto Quid която е със седалище в град Верона разчита основно на жени, за които това е втори шанс да намерят реализация. В нея се трудят около 150 човека. “70% от тях са с много тежка съдба, някои от жените са с увреждания, други са жертви на насилие. Освен това работим в тясно сътрудничество с местния затвор във Верона”, продължава тя.

В Progetto Quid правят по една имна и лятна колекция с материалите, които намерят

Суровините идват от непродадени облекла, неизползвани платове или дарени материали от големите модни марки, които не искат публичност. “Идеите са в главите ни  и креативността ни зависи от това, с какво разполагаме или можем да намерим”, казва Марко Пенаци. Той се занимава с оценка на суровините, като за целта обикаля цяла Италия. “За нас е важно материалите ни да идват от Италия, нещо, което е много рядко особено за луксозните марки, а това  че искаме да използваме техните остатъци ни отличава от останалите производители”, продължава Марко.

Тенденцията за все по-голяма устойчивост в производството се разпространява повсеместно в Европа.  Например дизайнери като нидерландеца Дуран Лантинг използва висококачествени рециклирани материали за проектите си.

За голяма част от жените, работата в шивашката фирма е втори шанс

Френският дизайнер  от израелски произход Бенджамин бен Мориал пък използва за своите модели ленти от стари аудиокасети. Испанската марка Equal използва рециклирана пластмаса събирана от морето.

През тази година от Progetto Quid получиха наградата Green  Carpet Fashion Award, събитие на което са гостували звезди като София Лорен и Валентино Гаравани. “Получихме тази награда заради етичните принципи които следваме и за приноса ни към устойчивостта и социалната отговорност”, казва Анна Фискале. За нея и колегите и наградата  е знак, че пътят по който са тръгнали е правилен, и трябва да го следват и в бъдеще.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар