Да готвим без отпадъци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post

Zero Waste  културата се разпространява повсеместно в Европа. Финландската столица Хелзинки не прави изключение, защото там заработи първият ресторант, който не изхвърля нищо от храните, които приготвя. Името му “Ресторант Нола” също е показателно за това. Този ресторант е първият по рода си в северноевропейската страна и е създаден през 2018 година от трима готвачи-един от Сърбия, Испания и Португалия, които се опитват да измислят нови пътища за да предотвратят изхвърлянето на храни.

Във финландската столица Хелзинки вече работи първият Zero Waste ресторант

“Не изхвърляме нищо Това което остава компостираме. Компостираме почти 95% от отпадъците си, което ни различава от всички останали”, казва Алберто Сунете. Обичайно в кухнята на ресторанта се прави едно четиристепенно или шестстепенно меню в зависимост от това с какво разполагат. Едно от менютата е например зелена салата на грил с френско грозде и лютив рибен сос, към които се добавят и мариновани домати. ‘Например при добиването на хайвер има доста остатъци, които са много подходящи за нас. Това е много хубава риба с качествено месо, в нормалния случай тя се изхвърля”, добавя той.

Зелена салата на грил с френско грозде и пикантен рибен сос

Да планираш менюто в подобен ресторант е своеобразно предизвикателство., а на фокус е битката срещу всякакво изхвърляне на храни. “Менюто ни зависи от това, какво ни предлагат фермерите в региона. Всяка седмица получаваме информация от тях, какви продукти могат да ни дарят и така напасваме менюто си’, допълва неговият колега.

Така например отгледани в утайка от кафе гъби ще послужат за направата на панирани гъбени хапки с майонеза. Част от принципите на устойчивост, които следват в ресторанта са и облеклата и посудата която ползват- всичко е от рециклирани материали. Подобна идея за ресторанти без отпадъци не е нова, и намира добър прием в редица големи европейски градове.

Например FREA е първият по рода си подобен ресторант в Берлин, предлагащ предимно храни за вегани от непотребни суровини. Остатъците отиват подобно на финландските им колеги в собствена компостираща инсталация. От тях  произвеждат вещество богато на хранителни вещества, което може да се използва за обогатяване на почвите.

Гъбени панирани хапки с майонеза

В Zero Waste ресторант в столицата на модата Милано пък се предлагат ястия  направени по стари забравени италиански рецепти. Тук прости ястия се превръщат в истински предизвикателства за почитателите на гурме кухнята като например тиква приготвена в оцет или ябълки с пълнеж от кестени и карамелизирани ядки.

В ресторанта в Хелзинки оценяват нивата на отпадъците чрез специално приложение.  “Това е много полезно за нас приложение, което ни показва какви съставки, а с това и какви пари сме изхвърлили”, казва управителят на ресторанта Лука Балач.

В заведението разполагат и с микро инсталация за производство на бира,от която също се използват някои суровини за направата например на десерт от остатъци от използваното при производството на бирата зърно с боровинки и кафе с вкус на карамел. Целта им както признава един от собствениците е, не само да готвят без  отпадъци, но и да редуцират използването на енергия, а рециклирането е последната част от процеса на производството на храни.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар