Фрайбург- поглед в бъдещето

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Мнозина определят Фрайбург като град на бъдещето, тъй като е център на множество устойчиви практики и висок жизнен стандарт, въпреки че в него са запазени образци на архитектурата и културата от средновековието до наши дни.

Жителите на Фрайбург не само се считат за свободомислещи, но и за хора с изключително екологосъобразно самосъзнание и следват цели 95 принципа на устойчивост

Фрайбург е град на 900 години, град на противоположностите, в който човек може да види едновременно кметството, сграда спечелила редица конкурси- първата енергийно неутрална сграда  и сгради като хотел Roten Beeren, които са от средновековието.

Лора Гюзелева

Традицията и устойчивото мислене са типични за града с около 230 хиляди  жители. Една от тях е  българката Лора Гюзелева, мениджър по устойчива екология в университета на Фрайбург. Тя ни повежда в така наречения тунел на Джеймс Бонд. 250 метровото съоръжение служи като охладителна система на университетската сграда използвайки подпочвените води и пестейки ресурси.

“Това съоръжение използва подпочвени води за охлаждане. Водата се затопля и се връща обратно в почвата, и така се пести енергия”, разказва Лора. Тя дошла във Фрайбург за да следва мениджмънт на околната среда. На покрива на библиотеката е разположено едно голямо соларно съоръжение за производство на енергия. “В последните години имаме все повече ангажирани студенти, които искат по-голяма прозрачност от ръководството на университета, който вече не може да инвестира в ядрени производства”, продължава Лора.

Анджелина Антал също е следвала във Фрайбург. Кулинарната блогърка и пътешественичка познава всички красиви кътчета в града и е горда от екологичното самосъзнание на своите съграждани

Анджелина Антал

“За нас думата устойчивост е написана с главни букви, защото всеки жител на Фрайбург има най-малко един  или два велосипеда”, казва тя. Градът притегля мнозина туристи, които искат да се наслаждават на старинните сгради в центъра и на хубавите традиционни вина. През лятото  във Фрайбург имат един особен източник за охлаждане. “Водата идва директно от реката и тече в специални канали през целия град. Това е много типично за нас. Легендата е, че ако човек стъпи в един от каналите, трябва да се ожени или омъжи за някой от Фрайбург”, казва още тя.

Тобиас Бубе работи за архитектурно бюро, специализирало се в проектирането на домове, отоплявани от алтернативна соларна енергия. Още преди 25 години по нов проект е построена една уникална сграда, наречена “хелиотоп”, която се отоплява от слънцето подобно на растенията и това става напълно  автоматично. “Това беше първата сграда в света, която произвежда повече енергия отколкото изразходва”, споделя архитектът. Подобна концепция е приложена и в проектирането на един квартал от града, находящ се върху територията на бивша казарма. “Тази част  със своята екологична концепция привлича много архитекти, инженери и екологично мислещи хора от цял свят”, казва Тобиас. Храните произведени в региона на Фрайбург също са една от 95-те цели за устойчивост, които следват в града. “Ако например не бяхме първите, които да се замислят за разделно събиране на отпадъците, нямаше да сме жители на Фрайбург”, убедена е Анджелина.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки:”Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар