Изкуство с кауза

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Дейзи рисува с кауза, за да помага на болните от рак

11-годишната Дейзи Уолт рисува не просто защото обича да  рисува, а защото има кауза – да помага с изкуството си на болните хора. Нейните пейзажи изпълнени с флорални мотиви наподобяват картините на френския художник Клод Моне. Рисува от шестгодишна.

“Това тук са есенни цветове. Това тук са гъби а до тях листа”, казва малката художничка, показвайки една от картините си. Нейното рисуване е много повече от едно хоби, защото тя има за цел да помага.  Картините и се продават срещу няколко хиляди евро, като част от полученото дарява на една организация, която помага на болните от рак

Поводът Дейзи да се обърне към четките и боите бил доста тъжен. “Обичам да рисувам. Преди няколко години баба и дядо едновременно се разболяха от рак. Беше толкова тъжно и исках да направя хората щастливи”, разкрива тя.

С рисунките си Дейзи иска да носи рафост на хората

Майка и Керин  забелязала нейния талант и решила да я насочи, а рисунките да отиват в помощ на болните от рак. Оттогава от тяхната продажба Дейзи е дарила вече повече от 55 хиляди евро за тази кауза. За своята съпричастност с болните от рак, Дейзи е многократно награждавана. Последната и награда е от 2019 година.

“Рисува когато има желание за това. Понякога малко-понякога повече”, казва нейната майка. Дейзи си има свой собствен стил, но фонът на нейните картини често бива оприличаван на стила на френския импресионист Клод Моне.

Въпреки че има свой стил, творчеството и е оприличавано на това на Клод Моне

“Мисля че обичам Моне.  Хората дори ми казват “мини Моне” , но въобще не зная защо”, казва Дейзи. За да подпомогне хората, които се грижат за болните във времената на корона кризата, тя рисува една дъга от маргаритки, които се продават като мотиви върху поздравителни картички и магнити. С това тя успяла да събере повече от 1 900 евро за британската здравна служба. “Използвам акрилни и темперни боички, които купувам от пазара. Първо рисувам фона, после тревата и накрая детайлите”, казва Дейзи.  Когато не рисува, Дейзи кара скейтборд, среща се с приятели или играе футбол в местен йоркширски клуб.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар