Младите срещу европейската политика в земеделието- ще успеят ли да постигнат едно по-справедливо и зелено бъдеще?!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Лобисти и политици смекчават изискванията на ОСП към целите за опазване на околната среда и биоразнообразието, докато ЕК се държи като възпитана учителка от детска градина

Ако доскоро само различни неправителствени организации като Bird Life и Good Food Good Farming ,се обявяваха срещу проекта за новата Обща селскостопанска политика, двигател в исканията за това вече са младежите от движението на Грета Тумберг „Петъци за бъдещето“, пише порталът arc2020.eu. Докато преговорите между отделните европейски институции, известни като триалози вървят при затворени врати, лобистите се дразнят от присъствието на представители на науката или на младежите в кулоарите.
Аргументите за отмяна на промените в ОСП се увеличават, защото нараства пропастта между европейската Зелена сделка и ОСП. Както съветът на аграрните министри, така и депутатите в Европейския парламент заеха по време на обсъжданията много слаби и неамбициозни позиции по земеделската политика , вследствие на което отслабна ролята на новите еко схеми и условността.

Кръгла маса с участието на Грета Тумберг и Урсула фон дер Лайен Снимка източник: Аудиовизуален център на ЕК

Германия-основен двигател за унищожаване на зелените амбиции

Като председател на съвета, Германия се явява движеща сила за унищожаване на „зелените и справедливи“ елементи на ОСП и за намаляване на условността и приспособяване на зелените изисквания към практиките, прилагани в момента от земеделските производители. Целта е да няма какъвто и да е нетен преобразуващ ефект от зелените мерки, а само постигането на сделка.
Сега от „Петъци за бъдеще“ са събрали 70 хил. подписа за оттегляне на ОСП, а в началото на декември екоактивисти за климата обсъдиха темата във виртуален разговор с отговорника по зелената сделка Франс Тимерманс. Исканията на младежта са се разпрострели твърде далеч, и съвсем не се свързват само с лицата на Грета Тумберг белгийската активистка Саделаид Шарлие или германката луиза Нойбауер, но и с настояването за повече срещи с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. В резултат на неколкократните срещи с представители на младежкото движение, ЕК отправи сравнително мека критика към позициите на Европейския парламент и на съвета на министрите, и как те се вписват или не в европейската зелена сделка. .Според ЕК някои аспекти от позицията на ЕП по ОСП не съвпадат с общите цели на Зелената сделка.

Авторите на материала Оливър Муур и Алисън броугън оприличават меките критики на Европейската комисия към позицията на законодателния орган в ЕС като „реакция на добре обучена учителка в детската градина“, която предпочита да награждава доброто поведение на децата със зелена отметка, но без черни точки за лошо поведение. Дори подобно слабо предупреждение, че новата ОСП не е в съзвучие с принципите на Зелената сделка обаче се оказва дразнещо за лобистките организации в агробизнеса, като Farm Europe твърди, че ЕК се опитва да пренапише историята в търсене на нова легитимност и за да намери начин да наложи собствените си цели за зелената сделка, привеждайки ОСП в съответствие със стратегиите „От фермата до масата“ и за биоразнообразието.

Усилията за това се оказаха досадни и за най-голямата партия в ЕП- дясноцентристката ЕНП, като оттам написаха нарочно писмо на 13 ноември до Урсула фон дер Лайен, в което я призоваха, комисията да „ спазва нормалните процедури за вземане на решения“, и тя „да действа като колегиален орган“. Освен това според тях „възгледите на отделните нейни членове не трябва да подкопават ефективното междуинституционално сътрудничество“. В това писмо специално е критикуван отговорникът за Зелената сделка Франс Тимерманс. От ЕНП твърдят, че някои от неговите възгледи поставят под въпрос основните елементи от позицията на Европейския парламент за реформата на ОСП по отношение на екологичната и климатичната устойчивост. Освен това той заплаши да оттегли реформата, ако прецени, че тези елементи не са достатъчно амбициозни.

Грета Тумберг и Урсула фон дер Лайен Снимка източник: Аудиовизуален център на ЕК

„Трудно е да се съгласува такава позиция с правилното функциониране на процеса на вземане на решения в ЕС и той няма демократична легитимност..“, пишат в писмото си евродепутатите. След отправените критики, Тимерманс изглежда е посмекчил позициите си, а германският федерален министър на земеделието Юлия Кльокнер заяви, че не се обмислят никакви алтернативи.

Изглежда вече, че Съветът, Парламентът и основното лоби вече са постигнали договорка. Пауло Де Кастро от групата на социалдемократите в Парламента, се отнася с още по-голямо недоверие към влиянието на Грета Тунберг и нейните млади съюзници, сега нарича лобито в агробизнеса организация Copa-Cogeca като „нашата отправна точка” .

Позициите на министрите и депутатите подкопават четири от шесте елемента на сделката

В действителност критиката на Комисията е много мека. Ако прочетете предварителната оценка на IEEP (2020) на позициите на Съвета AGRIFISH и на Европейския парламент, ще видите много по-силна критика, която установява, че както Европейският съвет, така и позициите на Европейския парламент относно ОСП след 2020 г. подкопават четири от шестте основни елементи, които са „необходими за поддържане на жизнената амбиция на следващата ОСП“. Освен това другите два съществени елемента „не съдържат достатъчно предпазни мерки, за да се запазят твърдо или да се надграждат предложенията на Комисията за околната среда и климата“.
Бизнесът от своя страна търси подкрепа от науката за да подкрепи необвързването на политиката в земеделието със зелената сделка, а земеделската комисия в ЕП поиска проучване за синергията между ОСП и Зелената сделка.

Основните констатации на проучването, проведено от INRAE ​​(INRAE, Френски национален институт за земеделие, храни и околна среда) и AgroParisTech са:

Понастоящем практиките на ЕС в областта на селското стопанство и храните не са на правилния път, за да отговорят на амбицията и количествените цели на Зелената сделка свързани с климата, околната среда, храненето и здравето в този сектор:

За да се обърнат тези неблагоприятни тенденции, има спешна нужда от значително укрепване на много технически разпоредби на ОСП; по-специално тези, свързани с изискванията за условност и мерките за еко-схемите, и тези за подобряване на управлението на ОСП, по-специално чрез постигане на правно обвързващите цели . Подобряване на тяхното прилагане, докладване и мониторинг.

И така, какво се случи, когато наскоро на земеделската комисия в ЕП бяха представени тези констатации? Защо онези, които ръководеха позицията на Парламента на пленарно заседание – депутатите Линс, Дорфман и Де Кастро – поставиха под въпрос нейната научна същност. Херберт Дорфман от ЕНП определи тези заключения по-скоро като част от партийна програма, отколкото като научни тези. Според него ОСП няма роля да повлияе на баланса между, например, месо и вегетариански диети, въпреки очевидния факт, че преките плащания, базирани на площ, като подпомагане на доходите – които са най-големият дял в ОСП са насочени предимно към животновъди, като градинарството получава сравнително по-малко поради по-малкия си дял.
Изследователите са установили , че предложението на комисията за ОСП за 2018 година едва успява да се справи с кризите, свързани с биоразнообразието и климата, нещо което се констатира от Европейската сметна палата преди две години . Освен това наскоро комисарят по земеделие Януш Войчеховски предложи като водеща еко схема прецизното земеделие в нарушение на приетите от ЕК правила.

Междувременно твърдят авторите на публикацията почти всички страни от ЕС не се интересуват от посочените в стратегията „От фермата до масата“ цели за намаляване употребата на пестициди, въпреки че процесът за одобряване на пестицидите е подложен на сериозна критика. Сред другите слабости на ОСП, посочени от сметната палата в нейното проучване е и невъзможността и да отговори на екологичните нужди.
И това идва в момент, когато например във Великобритания предложих отпадане на директните плащания и износа на животни, докато в ОСП все още се подкрепят нехуманни практики като бикоборството. В своята позиция по отношение на бикоборството, от ЕП подкрепиха някои нюанси на тази практика, така че не е изключено тя да получи известна подкрепа и от ОСП.

Базирани на предишните реформи на земеделската политика и традицията на триалозите в миналото авторите посочват , че околната среда ще продължи да се изтласква от ОСП. Чудно ли е тогава , че младите хора стават все по-радикални и призовават за оттеглянето на тази ОСП, която краде тяхното бъдеще? Докато политиците поне на думи говорят за екологични ангажименти, законодателството продължава да действа в посока на ускоряване на необратимите климатични промени, колапса на биоразнообразието и разширяването на екологичните и социални последици от това, заключават те.

Мартин Иванов
по материали от интернет

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар