Мобилни концерти носят коледно настроение в Лайпциг

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

След като публиката не може да дойде при тях по разбираеми причини, музикантите от световноизвестния Лайпцигски Гевандхаус оркестър решават да заменят сцената с двуетажен автобус. С него обичайно се разкарват туристите из Лайпциг, но в студените  дни  преди Коледа те внасят хубаво настроение, изнасяйки свободно концерти, обикаляйки улиците на града.

С мобилни концерти музикантите от Гевандхаус носят предколедно настроеие на ителите на Лайпциг

Това е едно изживяване за Бернхард круг и неговите колеги от духовата секция на оркестъра. ”Винаги се радвам, когато свирим заедно с колегите. Ние обичаме да свирим в ансамбъл, и нашата радост от това мисля че можем да предаваме и на публиката”, казва музикантът

Обикновено оркестърът изнася близо 80 концерта годишно в Гевандхаус, която в момента заради пандемията с коронавируса остава затворена. Ето защо малка част от оркестъра решила да изнася концерти на обществени места посредством един автобус за туристически разходки.

Любители на музиката се радват на уличните концерти

На необичайното им хрумване най-вече се радват възрастните хора, които заради ограниченията са затворени у дома си но те са посрещани с адмирации и от младежите, които дочули изпълненията им се събират за минути.

“Чудесно е и напълно се покрива с предколедното настроение, което цари в момента”, казват двама от тях. “Коледни песни изпълнявани от духови инструменти е възможно най-хубавия музикален поздрав, който човек може да си пожелае”, добавя още една жена  “В тези времена намирам идеята за чудесна когато хоата не могат да стигнат до музиката, тя да отиде при тях”, казва един от зрителите на поредния им концерт.

И младежите се радват на хубавата духова музика

Да свириш на открито при зимни температури си е предизвикателство особено пред по-младите музиканти като Сиемен Фегран. “На обиколка с автобуса правим по пет или шест концерта, след което пръстите ти се схващат, но днес беше добре”, споделя младият музикант.

Обиколката на града приключва след три часа там, откъдето е започнала- пред Гевандхаус. “За нашите музиканти в тези условия, когато залите са затворени това е прекрасно. Въпреки студеното време с чаша кафе или чай да са сред своите почитатели  носейки им радост. Разбира се участват в различни други проекти и записи на музика, но подобни срещи им носят най-голяма радост”, споделя и директорът на Гевандхаус Андреас Шулц.

Концертите на музикантите от Гевандхаус с помощта на автобус показват само, че тежките времена дават на творците  и нови шансове за изява.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар