Plätzchnbacken- традиционните коледни домашни бисквитки

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Дали украсени, потопени в шоколад или пълни с мармалад, дребните сладки бисквитки са традиционно на трапезата в най-тъмните дни преди Коледа и на самия празник за да подсладят живота ни. Навсякъде се наричат с различни имена. В Германия са известни като  “Plöätzchenbacken”, а “Дойче веле” ни потапя в това, как се правят и ни разкрива някой тайни и подробности.

Сузи Карайра и Катя Щибе показват някои от тайните на направата на традиционните домашни сладки
Plöätzchnbacken

Сладки с аромат на ванили и вкус на канела в най-различни форми- на звездички или охлювчета. Те са любими за малки и големи дойде ли краят на декември. Две дами Сузи Карайра и Катя Щибе са специалистки в направата им. Маслените сладки са сред най-любимите. Вместо кристална както често е описано в рецептите Катя добавя в тях пудра захар. “Тя се разтопява много по-добре в тестото, отколкото обикновената и не оставя кристалчета”, пояснява майсторката.

Те са с най-различна форма и украса…

Сред другите съставки са 125 грама масло на кубчета, 260 грама брашно, едно разбито яйце, щипка сол и половин пръчица ванилия за аромат. Всичко се размесва, а готовото тесто се оставя да престои за един час Тестото се разточва на дебелина  от 4 милиметра. След това с помощта на най -различни формички се изрязват сладките.

Именно оформянето на сладките носи най-голямо удоволствие на всички. “Срещаме се заедно с други приятелки тук в квартала. Събираме и деца, и заедно правим и печем сладки”, казва Сузи.

“Една формичка наподобяваща на звезда е класическа защото е голяма и изчистена от всякакви филигранни мотиви. Тази тук пък е на една котка и е малко по-трудна”, казва Катя,

След това  сладките се изпичат във фурна загрята до 180 градуса за десет минути. Върховият момент е декорацията. Глазурата може да се състои от пудра захар смесена със сок от цитрусови плодове и различни сладкарски цветове. За оформяне на украсата може да се използват цветни бонбонки и захарни топчета. Както споменахме печенето на домашни коледни сладки е разпространено из цяла Европа. И ако у нас може би се сещате за гъсенички, орехчета и шишарки, в Норвегия и Дания им казват “пфеферкухен”, в Австрия пък ги пълнят с плодови желета. Сладки топящи се в устата печат още в Чехия, Испания,Португалия, Белгия и Нидерландия.

…и свършват бързо

Берлинската блогърка Сузане Фет е запозната с историята на тези сладки. “Датират още от Средновековието. Тогава Plöätzchenbacken са се правели най-често  от монасите в манастирите. Това е било така, защото naprawata им се е смятала като признак на това, че те са били богати. След това разбира се са раздавали сладките”, казва блогърката

Още тогава за ароматизиране на сладките  са се използвали най-различни подправки като джинджифил, кардамон и бахар.  За Европа дълго време тези подправки са били лукс и са се използвали само по време на празници. “Важното е те да са свежи, да не са смлени или престояли половин година по кухненските шкафчета, иначе ще загубят аромата си ”, казва Катя.

Който обича да пече домашни сладки, значи ще може да се радва на многообразието им на трапезата, и ако се опитате да пробвате всички видове, тогава ще свършат много по-бързо отколкото си мислите.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скри

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар