11 хил. километра с камера около Великобритания

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За да заснеме крайбрежието на Великобритания, местният ландшафтен фотограф Куентин Лейк извървя пеш 11 хиляди километра, обикаляйки целия остров. Заснел 180 хиляди снимки. Реализирането на проекта му отнело пет години. Проектът му се казва “Периметър: и за  него ни разказва “Дойче Веле”.

Куентин Лейк

“Основното ми правило беше да не използвам никакъв транспорт. Вървях пеша. И така в продължение на пет дни, разполагайки с газ, храна и заредена камера, спейки само на палатка. В края на седмицата се отбивах някъде за да презаредя “, разкрива фотографът.

Всичко започнало през април 2015 година, когато потеглил от Лондон по Темза, достигайки до крайбрежието на страната, и го обиколил през Англия, Уелс и Шотландия. Заснемал най-различни пейзажи, преминавайки през бреговете при вятър, дъжд, пек и студ. Без значение от сезона, дали е есен, зима, пролет или лято. Приключението му сред природата не винаги се оказало безопасно.

“Едно от най-опасните ми преживявания бе край скалите  на  Бреговете на Йоркшир, които са с едни от най-силно изразените ерозионни процеси в Европа , като годишно от тях губим по около пет метра. Опитах се да се покатеря на тях тъкмо когато идваше водата, което се случи в последната минута преди да ме залее. Това беше наистина рисковано”, признава Куентин.

Куентин Лейк обикаля Великобритания за да заснеме крайбрежието на страната

Голяма част от времето си прекарва сам сред своите обекти сред природата. Работата по неговия проект “Периметър” била прекъсвана многократно и поради най-различни причини, включително и от последния локдаун заради коронавируса. Останал особено впечатлен от многообразието на региона.

“Едно от любимите ми места е Bamet Bridge, железопътен мост с фантастични планински хълмове на заден фон. В Англия ми харесва южното крайбрежие на Корнуел”, Добавя Куентин.

За да придаде геометричен характер на своите фотоси, бъдещият архитект избира квадратната форма. Печатни варианти на снимките си продава чрез страницата си в интернет. Чрез проекта си  цели да промени своята представа за това, как изглежда островът.  “Разглеждам го разделен на три страни, в които живеят хора със своите културни и социални различия и между другото откривам и нещо по-различно и диво”, казва фотографът.

Фотографът обича да е сам сред природата

И след 11 хиляди километра извървяни пеш Куентин Лейк достигнал до там, откъдето започнал- стъпалата на катедралата Сейнт Пол. “Беше фантастично  да видя семейството и приятелите си, когато се върнах отново в лондон. Чрез пътуването си промених себе си. Почувствах какво е да боли или да си по-близо до околните. Но основното което научих, е че мога да се чувствам щастлив, когато съм сам сред природата”, заключава куентин. Приключението си вече е публикувал под формата на книга. Планирал е и следващото- може би обиколка на Ирландия.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче веле/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар