Джъмпскейтинг- танци с ролери

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Танцьорката Уми Янта практикува един малко познат на широката публика но придобива  все по-голяма популярност спорт- джъмскейтинг. По -просто казано танци върху ролери. И тя е във вихъра си в една берлинска зала, къдео тренира своя последен номер. “За мен карането на ролери е като пързаляне, танцуване и музика в едно. Усещането е трудно да се опише. Човек се чувства така сякаш лети”, казва 29-годишната танцьорка.

Уми Янта
Уми Янта

Популярна е направило едно видео с неин танц върху ролери на пистата на вече бившето летище “Темпелхоф’. Публикувано през лятото на миналата година в личния и профил в Инстаграм, видеото бързо набрало 3 милиона гледания. Предполага, че популярността на видеото може да се свърже със случилото се по света. “В началото на годината всички бяхме заедно. Когато дойде коронавирусът, с него се появиха движението срещу расизма и ксенофобията и много други неща. Мисля че повечето хора, видели видеото и са го възприели като нещо свежо”, споделя тя.

Уми  е родена в Сенегал и израснала в Берлин. Следвала е продуктов дизайн. после работила в оптика, а джъмскейтинга бил нещо като хоби. “Когато видях, че известни лица като Кери Уошингтън  са споделили видеото ми, си казах :”О Боже, те са намерили време да го видят”. Уми се качила на ролери за пръв път преди шест години, след като видяла плакат за едно парти на ролери. Така се запалила.

Уми Янта гледа на танците с ролери като вдъхновение

Джъмскейтингът всъщност не нов, а стилът му  се появява още в края на 90- те години, взаимствайки елементи от най различни дисциплини и от диско танците. Уми преподава всяка седмица в един спортен клуб, а сред най-обичаните за практикуващите този спорт е Candy Dance, “Първо se разкрачете малко и сгънете колена. Направете крачка надясно, после още една но този път поставете левия крак отзад. Плеснете с ръце, съберете краката и повторете същите движения в другата посока”, разяснява тя.

Междувременно Уми напуснала работата си в оптиката и започнала да се занимава само с танцуване върху ролери. Не закъснели и предложенията за участие в рекламни клипове на големи компании, а заради джъмскейтинга, животът и се променил напълно. Все още не смята, че се е превърнала в звезда, а просто се забавлява.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче веле/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар