Музика родена от нощта

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Агнс Обел

Нейните песни не са в челото на музикалните класации, но със специфичното си звучене и меланхоличните текстове, Агнес Обел печели много фенове по цял свят. Тя твори през нощта, тогава, когато повечето хора спят, вдъхновена от разходките по празните берлински булеварди.

Последният и албум “Майопия” е създаден предимно през нощта, след разходките и из Берлин.  “Мисля че обичам нощта. защото тогава нещата около нас се движат в обратна посока. Това е времето, в което човек остава сам с мислите си, и то не може да избяга от тях. В известен смисъл нощта е време на истината”, споделя Агнес.

Според нея през нощта човек може да се почувства сам, а тя обича това усещане и да създава музика, точно когато е сама. В началото винаги е някаква спонтанно изсвирена мелодия. “Ето например написах една мелодия, която след като изсвирих си помислих, че звучи като една история. Сякаш някой разказва някаква история. Изграждам някаква цялостна история около музиката, като от това създавам дадена песен”, продължава тя.

От 2010 година насам  Агнес Обел е издала четири албума с песни. Често пише текстовете си посредством специално разработена от нея техника, а освен класически инструменти в парчетата и се включват и много ефекти, така че понякога гласът и едва може да се разпознае. “Измислих я веднъж, когато зациклих с текста на една песен. Понякога става дума за един знак, ето защо реших да поставям върху листа различни знаци, които след това да видя как да съчетая с текстовете”, разкрива Агнес.

Често работи в продължение на месеци върху музиката и текстовете на своите песни. “Когато ми хрумне някоя идея за песен, която почти съм реализирала и спонтанно ми дойде нещо ново, тогава съм щастлива”, признава Агнес. Нейната музика родена от нощта често изпълнява с реални музиканти. Заради кризата с коронавируса плановете и за турне обаче не успели да се реализират. “Когато свиря с други музиканти, те могат да допринесат за изпълненията ми с нови идеи. и тогава музиката се превръща от мечта в нещо напълно осъзнато”, казва Агнес.

Дали сама или с оркестър, през деня или през нощта Агнес Обел повежда с музиката си всички слушатели към мечтания от нея свят на звуци.

Мартин Иванов 

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар