Художничка на нощта

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

“Въоръжена” с челник , бензинова лампа, статив и бои художничката Силке Силкеборг решава да твори през нощта. Работното и ателие е природата. Тя е в непрестанно търсене на места, където може да се усамоти и да рисува през нощта. Започва когато другите хора си лягат да спят. При добри условия- до три или четири пъти на седмица. “Сама често си задавам въпроса, защо рисувам точно през нощта? И отговорът е, че това време ми дава възможности, които иначе не би ми дал денят. Нощта ми позволява да видя нещата по-гъвкаво отколкото като структура. Тогава не се вижда това, което обичайно се вижда през деня, и това ми дава голяма свобода за интерпретации”, споделя Силке.

Силке Силкеборг

Един от мотивите които рисува нощем са големите индустриални химически предприятия  на Leuner край Лайпциг заедно с техните рафинерии. “Със техните светлини те изглеждат уникално през нощта, наподобяващи постоянно осветление”, добавя художничката. Наистина тъмните места където може да рисува спокойно през нощта стават все по-малко, тъй като индустриалните светлини и градския живот “замърсяват” небето.

Това така наречено светлинно замърсяване или светлинен смог пречи на хората да спят добре и водят до загуба на ориентация при насекомите. “За мен тази светлина е амбивалентна защото от гледна точка на изкуството изглежда добре и атрактивно, но от гледна точка на природата това е своеобразна катастрофа”, смята Силке.

Ателието и е разположено в изоставено заводско хале, превърнало се в място за творци от цял свят. В него тя довършва започнатите през нощта картини , обикновено в следобедните часове, защото си ляга към 4 часа. Картините и както сама признава понякога изглеждат абсурдни, но често през нощта се вдъхновява от нещата, които през това време от денонощието вече са загубили всякаква конкретика. Когато преди десет години започнала да рисува през нощта искала да изследва поведението на прилепите. По-късно сама започнала да търси светулки, които да рисува на различни места -от Португалия до Дания, изграждайки по този начин своя облик на творец. Едва ли може да си представи да рисува нещо през деня, защото сред плановете и е да претвори в платната си северното сияние в  Исландия, светлините в морето край Индонезия, най-тъмните нощи на Африка и звездното небе на пустинята Атакама в Южна Америка.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар