Скулптури от отпадъци

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Римски галеон от стари непотребни перлени украшения или картина от изхвърлени копчета, наподобяваща пощенска марка. Това е само част от изкуството, което създава художничката Ан Карингтън. Нейните фантазии обаче не свършват до тук, защото тя може например да направи цветен букет от стари прибори за храна или бюст от бирени кутии.

Изкуството на Ан Карингтън е вдъхновено от картините на старите майстори

“Казвам се Ан Карингтън и правя скулптури от материали, които другите обичайно изхвърлят”, представя се накратко художничката. От шрота тя прави изкуство. “Използвам с удоволствие материали, на които околните почти не обръщат внимание или не могат да разберат, че винаги може да намерят употреба”, продължава тя. Такива могат да са и обикновени неща като едно копче или коркова тапа.

Именно тези неща иска да покаже с изкуството си и да ги представи пред хората в една нова светлина. Способна е да преработи стари лъжици, вилици и ножове така, че да предаде на скулптурата си необичайна флорална форма и в края да получи един букет. Вдъхновение за творчеството си намира в картините на старите майстори.

“Най-много се вдъхнових от творбите, които видях в Амстердамския музей на изкуствата, където видях такъв букет и реших да създам подобна скулптура”, разкрива Ан. Днес нейното изкуство може да се види в лондонския Victoria and Albert Museum. Произведенията и достигат цени от порядъка на 100 хил. евро. Мнозина известни личности притежават нейни работи, включително и британското кралско семейство.

За шестдесетата годишнина от възкачването на трона на Елизабет II, Ан Карингтън изработила пано с кралския герб от близо половин милион златни копчета. “Това беше наистина чудесно. От години правя картини с образа на кралицата наподобяващи пощенски марки от стари копчета. Чудесно е да създаваш изкуство, което е ориентирано към точно определена личност”, смята художничката.

Материали за своите произведения открива в различни магазини за старинни вещи, в които може да намери неща в много големи количества. често както признава търси материали и в eBay, посещава различни аукциони или дори пазари за стари вещи. В своето над 30 годишно творчество, художничката е работила с много материали. Мечтае да направи обаче нещо от стъкло. “Преди време опитах да направя стъкло, но съвсем не съм експертка. Когато обаче видя в някой магазин различни стъклени фигурки си мисля, колко прекрасно например биха изглеждали едни кристални цветя или кубове от стъкло”, споделя тя.

Без значение от материала , до който се докосне Ан Карингтън го превръща във впечатляващи произведения на изкуството.

Мартин Иванов
по материали на ”Дойче веле”
Снимки:”Дойче Веле”/скриншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар