Теремин-най-редкият музикален инструмент на света

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Представяте ли си, че има инструмент, на който може да се свири без да се контролира физически?! Има такъв инструмент, и той се нарича теремин. Кръстен е на своя създател Лев Термен, а музикантите, които свирят на него се наричат тереминисти.

Овладяла най-редкия инструмент в света, Каролина Айк концертира в цял свят

“Просто се движа във въздуха, а музикалните тонове са навсякъде. Мога а изсвиря един тон тук или там”, демонстрира една от най-известните териминистки в света Каролина Аик. Носителка на награда “Ехо” , тя обикаля света, свирейки като солистка с редица оркестри като например с Брюкселската филхармония. Каролина дори сама композира и изпълнява електронна музика. Тайната на теремина като музикален инструмент се състои в изграждането на специфично електромагнитно поле, което човек сам контролира.

“Към него има една антена, чиято функция е да засилва или отслабва тоновете. Когато я приближа към мен например, те се засилват. Другите антени са за силата на шума”, разкрива музикантката.

С този необичаен инструмент са експериментирали най-различни музиканти- от групата Beach Boys през Том Уейт и Led Zeppelin до Жан Мишел Жар. Мнозина обаче познават звука му от различните сайънс фикшън филми, чиито мелодии са популярни и до днес.

Каролина Айк започва да свири на теремин още на седем години. Когато е на 16 развива своя собствена техника на свирене, която днес се използва навсякъде по света. Акцентира върху прецизното свирене на теремина, който реагира и на най-малкото движение. “Дори само когато дишам имаме една промяна на тоновете. Това означава, че когато искам да изпълня много прецизни тонове, трябва да съм напълно спокойна. Ако обаче свиря нещо по-свободно или експериментирам, тогава мога разбира се да движа цялото си тяло”, разкрива Каролина.

След като в продължение на години концертира в Стокхолм, Лондон и Лос Анджелис, тя отново се връща в Берлин. Обикновено изнася концерти по цял свят,но заради пандемията от коронавируса всичките и ангажименти са отменени. “Концентрирам се върху новия си албум и да усъвършенствам знанията си. “Пиша втората част от учебника за теремина, като се надявам все повече хора да открият този инструмент”, казва в заключение Каролина.

Мартин Иванов
по материали на ”Дойче веле”
Снимки:”Дойче Веле”/скриншот
а

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар