Изкуство от рисувано стъкло

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Със своята изящност от векове стъклото привлича творците, а в Мюнхен все още съществува една  манифактура за рисуване на стъкло носеща името на художника Густав ван Трек / Hof Glasmalerei Gustav van Treck/. За нея ни разказват в следващия си репортаж от “Дойче Веле”.

“Със стъклото трябва да се работи много внимателно, а човек трябва да има голямо търпение. Когато обаче влезеш в една църква и видиш как светлината се пречупва от прозорците, това все още може да ни изненада”, казва художничката Рафаела Кнайн.

Изкуството на рисуваното стъкло впечатлява и днес, намирайки своите ценители

В един заден мюнхенски двор от поколения създават изкуство от стъкло. Манифактурата е известна от 1878 година насетне най-вече със своите рисувани стъкла, изработвани  по поръчка на различни църкви.

Заедно с дизайнерката Катя Зукич двете придобиват през 2015 година манифактурата от член на семейство ван Трек. В изминалите години те са създали например прозорци от рисувано стъкло за една катедрала в Саарланд, изрисувани по мотиви от творчеството на известния германски художник Герхард Рихтер. “Получихме покана да направим тези стъкла точно по мотиви от неговото творчество” разяснява Катя Зукич.

Други 31 прозореца били изрисувани по мотиви на родената в Афганистан художничка Махбуба Максуди. Изрисуването на едно девет метрово стъкло с библейски мотиви отнема средно по около месец време. “Обикновено се прави проект върху хартия или върху ленено платно, но аз се впечатлявам от стъклото, ориентирайки се по светлината. Това че тя не е статична, а постоянно се движи прави от една страна работата много трудна но пък от друга доставя огромно удоволствие”, казва Махсуди. Ето защо тя рисува своите произведения директно върху стъклото.

От разрязването на стъклото до нанасянето на последните цветни слоеве, екипът на манифактурата се движи точно по нейните проекти. Окончателната шлифовка Макбуба Махсуди нанася сама. “Понякога се налага да променям даден детайл по два или три пъти докато не се получи това, което очаквам, въпреки, че като се разпечата върху хартия изглежда добре”, признава още художничката.

Църквите са основните клиенти на манифактурата, но въпреки това образци на нейното изкуство могат да се видят и в светския живот, като например облицовка с рисувано стъкло на една от спирките на мюнхенското метро. Друга специфична област в която тя намира клиенти, е изкуството на мозайките. Днес това изкуство е все по-рядко търсено. “Разцветът му е бил през средата на миналия век, когато с малко средства са правени различни мозайки, които все още могат да се видят на места в различни германски градове. Днес обаче мозайките също се използват в различни проекти”, казва Катя Зукич.

Друга възможност за рисуваното стъкло са проекти с именити дизайнери, като например в проектите на различни лампи или под формата на цветни мотиви за маси. Например шотландския дизайнер Дийн Браун създава колекция лампи под името Edition von Treck, или масичките носещи името Pastie на германския дизайнер Себастиан Хакнер. “Имаме една доста голяма целева група от клиенти, а освен това сме в предпроектна фаза за пускането на серийно производство”, казва Катя Зукич.

Без значение дали като обект на дизайна или като прозорци в църквата, изкуството на рисуваното стъкло показва колко многообразно може да е стъклото като материал.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар