Алексей Навални : Затваряйки един човек, не може да затворите цялата страна

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Призовавам всички хора да не се страхуват защото цялата власт е основана на страха

Реч на опозиционния лидер и блогър Алексей Навални пред съда в Москва

Алексей Навални

„Чувам ли се добре>! Бих искал да започна с обсъждане на правния въпрос, който ми се струва, че малко е извън нещата, които се обсъждат тук. Всичко това изглежда малко странно. Ето тук седят двама души , и един от тях говори:“Давайте да затворим Навални, тъй като той е идвал не както е трябвало всеки понеделник, а всеки четвъртък А вторият казва:“Дайте да го осъдим, защото излизайки от кома, не е дошъл при нас в инспекцията.“

Аз обаче бих искал да кажа няколко думи по отношение на това и да обърнат всички внимание, и цялата преса и всички хорада обърнат внимание на това, че работата на съда се заключава в това, да ме осъдят по дело, по което съм признат като невинен, и което е признато като изфабрикувано.

Това не е мое мнение, а ако отворим учебника по наказателно право, а аз се надявам, че Ваша чест вие сте правили това неведнъж в живота си, Русия се явява член на Съвета на Европа, и Европейският съд даже написа, че даже няма състав на престъплението, а делото по което съм затворен в тази клетка, е напълно изфабрикувано. Не стига това, но и Руската федерация го призна полуовинчато с изплащането ми на компенсация. Въпреки това моят брат остана зад решетките в продължение на три години и половина. Когато моят Изпитателен срок изтече ме привикаха в Симоновския съд и го удължиха с още една година.

Мен продължават да ме съдят по това дело. Признаха ме за невинен, а делото за нагласено, и държавата се опитва да ме осъди. На някого много му се искаше да не мога да направя нито една крачка като свободен човек по територията на страната ни. И ние знаем кой. Ние знаем причината за това е страха и ненавистта на един човек, живеещ в бункера. Аз му нанесох смъртна обида, че оживях след като се опитаха да ме убият по негова заповед.

Това е мнението ми. Изказвам го в пълно съответствие със закона. И това, че представителя на обвинението се опитва да ме прекъсне на всяка една дума и да ми затвори устата, също отлично разкрива всичко което се случва. Тъй като това, което говоря има пряко отношение със случващото се тук. И така да продължим.

Нанесох смъртна обида, защото останах жив благодарение на добри хора пилоти и лекари. Ето защо аз го обидих, че оживях. Не се скрих, не живея под охрана в бункера, а след това се случи страшното, не стига че оживях, но и не се скрих и участвах в разследване на собственото си отравяне.

И ние показахме и доказахме, че именно Путин, използвайки Федералната служба за сигурност, е извършил този опит за покушение. И не бях единственият. И сега те го знаят и ще научат много повече. И това е, което подлудява този малък крадец в неговия бункер. Именно това е фактът, че всичко беше разкрито. Разбирате ли?!

Няма никакви рейтинги. Няма огромна подкрепа. Нищо от това! Защото се оказа, че за да се справите с политически противник, който няма нито телевизия, нито политическа партия, просто трябва да се опитате да го убиете с химическо оръжие. И разбира се той просто полудява заради това. Защото всички бяха убедени, че той е просто длъжностно лице, което е поставено на случаен принцип на този президентски пост. Който не участва в никакви дебати или избори. И това е единственият метод за неговата борба: да се опита да убие хора. И колкото и да се прави на велик геополитик, някакъв велик световен лидер, основното е неговата обида къммен, че в историята той ще остане като отровител.

Знаете че имахме Александър Освободителят. Или Ярослав Мъдри. И ще имаме Владимир Отровителят на страхливците. Ето как ще остане в историята.

Ваша чест! Това е пряко свързано. Стоя тук на това място. И полицията вече ме пази, появи се Националната гвардия. Половината Москва е отцепена. И точно защото малкият човек в бункера полудява от това, което доказахме и показахме, че не се занимава с геополитика, а провежда заседание, на което се занимава с въпроси за това, как да краде от политици, опоненти и страхливци, които да се опитва да убие с химическо оръжие.

Основното в този процес дори не е как ще завърши за мен. Дали ще ме затворят или не. Не е трудно да ме вкарат в затвора по това или друго дело. Основното е затварянето на огромен брой хора. Ето как става това. Единият е затворен, за да плаши милиони. Имаме 20 милиона души под прага на бедността. Десетки милиони живеят у нас без ни най-малка перспектива. В нашата страна десетки милиони хора принадлежат към онези, за които говорим всеки ден: И ако в Москва нещата малко или много са добре, на 100 километра от нея положението е много тежко. Цялата ни страна живее изключително тежко, без да има и най-малките перспективи за хората.

Получават 20 хил. рубли. И всички те мълчат. Опитват се да затворят устите им с подобни показни процеси Да затворят ето този например, за да изплашат милиони. Който излезе на улицата, да затворят още пет души за да изплашат милиони. И основното което искам да кажа, е че се надявам хората да не възприемат този процес като сигнал, че трябва повече да се страхуват. Това не е истина. Всичко това не е демонстрация на сила, а всичко това е „Росгвардия“. Това е демонстрация на слабост. И не трябва да се затварят стотици и милиони хора.

И много се надявам, че хората все повече ще осъзнават това. И когато те го осъзнаят, всичко това ще се разпадне, тъй като не може да затворите цялата страна. Тъй като всички тези хора лишени от всякаква перспектива , живеещи в най-богатата страна не получават нищо от вътрешния продукт, от националните богатства, но получават всички онези, а ние непрекъснато нарастваме по брой на милиардерите. Всичко останало пропада. Разбирате ли. Аз седя в килията си и чувам, че е поскъпнало маслото, поскъпнали са яйцата и макароните.

2021 година страната е износителка на газ и нефт. У нас всички говорят, че макароните са поскъпнали, и не можем да живеем повече така. Вие лишихте тези хора от перспективи. И се опитвате да плашите тези хора. Аз призовавам всички хора да не се страхуват. Цялата тази власт е основана на това. Така . Има такова нещо когато произволът и беззаконието се явяват част от политическата система. И това е ужасно, но е още по-лошо, когато произволът и беззаконието бъде облечено в мондира на прокурора и в съдийската мантия. И в подобни случаи е дълг на всеки човек, да не се подчинява на тези закони, които са облечени в тази мантия, тъй като зад вас стоят произвол и беззаконие И дълг на всеки.

Аз вече си изградих мнение по отношение на тази постановка. И аз го изказвам пред вас. Нямам друго мнение. И е добре да бъда изслушан. Още един път искам да кажа, че когато произволът и беззаконието са облекли вашия мундир и се изобразяват като закон, дълг на всеки честен човек е, да не ви се подчинява. И да се бори с вас с всички сили. И аз както мога се боря. И ще продължавам, въпреки че сега се оказвам под контрола на тези хора, които продължават да ни заплашват с химически оръжия , а навярно за моя живот никой не би дал и стотинка. И въпреки че съм на това място ще продължавам да се боря.

И призовавам всички вас да не се страхувате, и да правите всичко възможно че законът, а не оръжията в мундири и мантии да възтържествуват. Приветствам всички тези които се борят, и не се боят. Всички честни хора. Поздравявам и благодаря на всички членове на ФБК За руските власти ФБК е чуждестранен агент, който трябва да се намира под арест. , и всички онези, които излизат на улиците, защото те имат същите права, както и вие. Понеже страната ни им принадлежи както на всички останали. Ние сме такива граждани и искаме нормално правосъдие. Нормално отношение към нас. Участие в избори, и в разпределението на националните богатства.

Да ние искаме всичко това. И бих искал да кажа, че ако сега в Русия има много хубави неща, но най-хубавото нещо са хората, които не се боят, и не си затварят очите, не гледат в масата , и които никога няма да предадат страната ни на група продажни чиновници, решили да заменят родината ни на своите дворци, лозя и аквадискотеки.

Това е мнението ми. Аз свърших вече. Бих искал да завърша с това, че настоявам за незабавното ми освобождаване, както и за освобождаването на всички арестувани. Аз не признавам цялото това представление. То е пълно с лъжи и не съответства на закона. Настоявам за незабавно освобождение…“

2 февруари 2021 г.
Москва

Превод: Мартин Иванов
Източник: Радио Ехото на Москва

Снимка: Източник Wikipedia

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар