Сюрреалистична фотография

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Представете си сутрешната закуска, разбита със секира. Подобна сюрреалистична фотография заснема испанската фотографка Теса Донига в своята серия Break/Fast  , в която си играе с английската дума за закуска- breakfast, Името на серията и обаче може да се изтълкува и като “бързо разбиване”. Теса придава на храните всякакви причудливи форми, които са далеч от представите ни.

Актуалната и серия Break Fast игра на думи и представи

“Мога да опиша работата си само с три думи: необичайна, детайлна и абсурдна”, казва младата фотографка. В резултат на това идват сюрреалистични композиции като например варено яйце, разбито с куршум или кейк, изгладен сютия.

Един от последните проекти на Теса Донега е по поръчка на мадридски мол, като чрез снимки тя трябва да привлече гастрономичното внимание на публиката. Нейните снимки са свързани и с класическата фотография.

Теса Донега

“Това, което може да се види в моите снимки е, че аз се опитвам да поставя храните в един друг контекст, например както в този случай имаме представянето на един обект на модата играейки си с храната”, казва още тя.

По време на следването си Теса открива страстта си към фотографията и филмите. През 2015 година създала собствена рекламна агенция, като започнала да прави рекламни клипове и фотосесии за различни списания. Нейна запазена марка станали пастелните цветове и редуцирани до максимум композиции от картини, а в нейна специална област се превърнала  храната.

Снимките и са едновременно провокативни и ексцентрични

Понякога ексцентрична, друг път провокативна. Голямото предизвикателство било, как всичко да изглежда свежо и привлекателно. “Перфектното яйце за снимка е например такова, което блести. Да има хубав цвят и да не е изгоряло. Разбира се впоследствие обработваме снимките, но колкото повече блясък има, толкова по-добре”, разкрива  Теса.

И без значение дали на закуска, обяд или вечеря, Снимките на Теса Донега създават още по-голям апетит.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар