Сладка архитектура

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Айфеловата кула в Париж, Скайлайн в Копенхаген или операта на Сидни, претворени във формата на тортички. Подобна сладка архитектура е дело на 25 годишната московчанка Мария Троицкая. “Интересува ме преди всичко художествената страна. Това е един вид пърформанс”, споделя младата архитектка.

Операта в Сидни

Следвала архитектура в Москва и Париж преди осем години Мария открила страстта си към тортите. Решила да съедини професия и хоби. В процеса на работа открила някои паралели. “Често правя облицовката на тортите с ръце и за мен обвивката им е като бетон. Може да се направи подобно на наливането на бетона, или да се използват триизмерни модели, които изпълвам с така наречения японски желатин- агар агар”, разкрива Мария.

Изработката на някои торти  като Скайлайн отнема до три дни. Състои се от тесто с ядки, шоколадова бисквита без брашно, мус от кафе и глазура от карамел. “Важното е да се разпознават мотивите на двата града- в случая на Берлин и Копенхаген и техните силуети”, казва архитектката. Датско-германската торта е най-известното и произведение до момента. поръчана от клиент, който еднакво обича и двата града.

Мария Троицкая съчетава в едно професия и хоби

“Тази торта има много съставки като шоколад, кафе и ликьор. Ето защо тя е подходяща за истински мъже”, продължава с усмивка Мария. Тя вече е превръщала в торта известната катедрала Св. Василий. Не само формата, но и вкусът на всяка торта е важен, защото трябва да напомня за всяка страна.

“Москва на вкус е смесица от типично източноевропейски  вкусове и близкоизточни подправки. в него има обаче и нещо леко и въздушно като например маслен крем, който се състои от много прости съставки”, разкрива още Мария.

Намира вдъхновение и от творчеството на известни архитекти като Ренцо Пиано, които интерпретира бонбони с еспресо, формата на  един испански хотел  по проект на американския архитект Франк Гери пък е пресъздадена  във ябълкова торта. Центърът “Помпиду  в торта с карамел и лешници. А най-известната ваза на финландката Алва Алто пък има вкуса на нейната родина…на боровинките.

Датско-германската торта е сред най-популярните и творения

Без значение от вида и формата на всяка нейна торта, в началото винаги стои една скица, така както се планира строителството на някоя нова сграда. “Аз си мисля, че от няколко години вече съм открила една нова професия- архитект-сладкар. Седя на два стола и мисля, че и единия и другия ми подхождат много добре. Отдавна не съм се занимавала с плановете на някоя истинска сграда В същото време пък не мога да кажа че съм и истинска сладкарка. Все повече се интересувам от това да мисля върху различни рецепти и съставки”, признава Мария. Ето защо тя отделя голямо значение на съставките които използва, и в списъка и влизат само висококачествени продукти. Някои от тях си набавя при своите пътувания до Франция или САЩ/ И не се притеснява да си похапне от своите тортички, защото най-важното е вкусът им.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар