Сладката тайна на белгийските шоколадови бонбони

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Белгийските шоколадови бонбони се нареждат сред най-големите специалитети и любими вкусотии на  всички. Шоколатиерът Фредрик Блондел  от  Gault&Millau разкрива за “Дойче веле” някои от тайните в производството им.

Фредрик Блондел

“Когато съм някъде на път по време на отпуск, често си казвам, че няма да взема нито една бонбона, но после пак опаковам по някоя и друга. “Понякога когато се влюбиш в някого не знаеш причината за това. Когато за пръв път пробвах шоколад, сам реших  какво искам да правя. Беше като любов от пръв поглед”, казва шоколатиерът.

Фредерик Блондел е шоколатиер. Обича да прави шоколадови бонбони всеки ден, не само това, обича да ги яде ежедневно, просто защото ги обича. “Шоколадът е просто нещо. Не е сложно. Има две, най-много три съставки- какаова  маса за тъмните шоколади, малко какаово брашно и захар”, разкрива майсторът, докато показва вид марципанови бонбони.

“Като шоколатиери използваме два вида техники за производството на бонбони. Първо приготвяме пълнежа за бонбоните, Разрязваме го, и го заливаме с шоколад. “Украсявам бонбоните с помощта на една вилица. Това е един много старинен  метод за украсяване, който датира от повече от сто години”, разказва Фредерик.

Другият метод е придаване на различни форми на бонбоните. Взема се цветен или безцветен шоколад, темперира го след което се поставя в шприц пистолет и се напълват различните  форми.

шоколадови бонбони 2
Фредрик Блондел урасява бонбоните с вилица

“Важно е шоколадовото покритие на бонбоните да не е нито много тънко, нито много дебело. Ако е много тънко се натрошава, ако пък е много дебело  е неприятно когато се отхапе”, допълва майсторът.

“Изпълваме формите с карамел на сол, Това се случва с помощта на  една машина. Тази например ги запълва на 90%, като оставя  свободно място. Най-накрая идва шоколадът. Той обаче трябва да е много малко”. 

Белгийските шоколадови бобони са сред най-предпочитаните вкусотии

“Имаме 70 различни видове бонбони. Такива с босилек или свежа мента и кимион. Използваме и други подправки като кардамон, куркумаили така наречения “китайски ананас”, добавя шоколатиерът. Вкусът на бонбоните е фантастичен по думите му защото комбинира хрупкавия шоколад и течността на пълнежа, и освен това свежестта на малините.

Компанията Gault&Millau произвежда над 70 вида бонбони

“Човек трябва да се освободи. Похапването на шоколадови бонбони е като пушенето на цигари. Зная разбира се, че те са вредни, но за една добра  цигара, човек трябва да си даде време, иначе няма да се получи”, казвав заключение Фредерик Блондел.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар