Пъстрото богатство на Флоренция

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Със своите великолепни цветни мотиви и златни елементи, флорентинската декорирана хартия има своята вековна традиция и е част от световното културно наследство. Наследство, достигнало до нас и благодарение на различни манифактури, някои от които съществуват и днес.

Повече за ръчното производство на флорентинската хартия ни разказват от “Дойче Веле”. Флоренция е град-съкровищница събрала образците на световната култура и изкуство. И сред тях е традицията за производството на декорирана хартия. Частично и до днес тя все още се произвежда ръчно. Дали за опаковане на луксозни подаръци или за книги- тя все още си остава едно от богатствата на Флоренция.

Мария Джанини

“Днес тази хартия е известна като:флорентинска”. един вид наследник на много стар вид орнаментирана хартия. Техниката на производството и е много стара и свързана с печатарството, и тя  често е била използвана във Флоренция, преди всичко при производството на книги”, разкрива Мария Джанини.

Тя е съсобственичка на семейно предприятие за ръчно производство на флорентинска хартия, което съществува от шест поколения насам. Това е най-старата манифактура за ръчно производство на орнаментирана хартия във Флоренция. В различни курсове Мария разкрива тайните на техниката за производството на флорентинска хартия.

“В самото начало подготвям всичко необходимо за направата на хартията. Първо върху смес от желатин капвам някои от цветовете и крачка по крачка създавам един образец. Накрая поставям  хартията и остава да видим как тя се украсява”, разкрива още тя.

Ръчното производство на декорирана хартия е труден процес  и изисква доста време. Изисква много любов към отделните детайли. За да направи само един лист хартия на Мария Джанини са необходими около 20 минути. За всеки нов лист трябва да повтори отново целия процес всеки път с нови цветове, а резултатът е уникално произведена декорирана хартия,

Днес флорентинската хартия се отпечатва предимно с помощта на машини, както е в хартиената фабрика “Роси”. Печатницата е основана в далечната 1931 година. “Частично печатаме нашата хартия със стари машини като тази, която е от последното столетие, но е подпомогната от новите технологии. Може да отпечата между 1000 и 1500 листа хартия за час”, казва Матиа Роси.

Ръчното поизводство на декоративна хартия е труден процес, изискващ време и търпение

Не винаги обаче нещата са били толкова лесни, защото например една печатарска преса от края на 19-ти век е печатала лист след лист “Това е първата ни машина с помощта на която дядо ми Антонио е печатал първите карти. Хартията е влизала отдолу, а тентата отгоре”, разкрива Матио.

Флорални мотиви със златисти акценти и блестящи цветове са типичните белези на флорентинската хартия, която поради своята тежест и днес се използва като опаковъчна хартия за подаръци, за книги или като хартия за писма. Еднакво любима е и на местните жители и на туристите.

И днес декорираната хартия си остава едно от богтствата на Флоренция

Корените на декорираната хартия идват от Япония, където възниква през 12- ти век. пренесена е в Европа пет века  по-късно. Била е използвана за предпазване на важни документи от повреждане или изтриване. Днес е предмет на изкуството.

“Хората все повече търсят ръчно изработените и уникални неща, а тук човек може да се вдъхнови от уникалността и цветовите комбинации на нашата хартия”, смята Мария. А дали ръчно изработена или с помощта на машини, със своите цветове и мотиви, флорентинската хартия си остава дълбоко свързана с историята и традициите.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар