Скиоринг- с коне по снега

Rate this post

Скиоринг- една комбинация между коне и каране на ски не е сред най-известните видове зимен спорт. Корените му идват от Скандинавието и за мнозина, които го практикуват това е едно докосване до природата.

 

Ентусиасти да развиват този спорт не липсват и във Франция, като например Жак Роц, който е сред корифеите на този необичаен спорт. “Винаги се впечатлявам когато упражнявам скиоринг защото съм сред природата. Понякога снегът е по-твърд, друг път помек и всеки път е различно”, казва той. Предлага тази услуга на туристи в близост до един от френските курорт-Леза.

За мнозина които го практикуват, скиорингът е докосване до природата

“Към скьоринга се насочих защото в продължение на десетилетие работех като ски патрул. Контролирай опасността от лавини по пистите и помагах на скиори получили наранявания. В същото време се сдобих с коне, които през зимата бяха лишени от движение. Така комбинирах двете неща-карането на ски и  конете”, признава Жак.

Скиорингът не изисква особени познания по езда, защото конете реагират незабавно на различните команди. Не така стоят нещата с карането на ски, където човек все пак трябва да е натрупал някакви първоначални умения. При тези условия спортът става практикуем за хора от всякакви възрасти.

Думата “скиоринг” произлиза от норвежки език. В миналото по подобен начин, комбинирайки карането на ски и конете са се транспортирали  най-различни стоки. Днес обаче се организират световни първенства по скиоринг.

“Усетихме свободата и тишината навред в природата. И навсякъде е сняг”, казва една туристка.  “Чудесно преживяване и гениално хрумване”, добавя друга.

Жак е обучил един андалусец и един представител на Норвегия.  идеята му хрумнала преди 35 години, когато видял хора практикуващи  скиоринг върху една стара пощенска картичка. Тогава решил сам да предлага този необичаен спорт, но трябвало да започне всичко от самото начало. “Опитах се да намеря нещо, което да връзвам на конете и след като не открих, и сам си направих прототип”, разказва Жак

Този спорт е истинска атракция за туристите

Резултатът бил един повод, така направен, че да оказва минимален натиск върху коня. “Когато карам ски , муцуната на коня не се върти. Това се случва само когато давам някоя команда, когато искам да го насоча наляво или надясно или пък да му кажа да спре”, разяснява той.

 

“Усещането за свобода е нещото, което винаги ме е впечатлявало при скиоринга, и това се допълва от коня, който също усеща, че е свободен и не е ограничен от нищо. И когато човек се слее с неговата естествена свобода, може наистина да усети природата. Това усещане се получава само при скиоринга”, добавя Жак Роц.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар