В света на ароматите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Парфюмерийната на Уве Херих в Дрезден наподобява на старинна алхимична лаборатория, защото в нея се съхраняват десетки видове аромати. Ароматите са неговия свят, а той ги създава от най-различни материали.

Светът на ароматите е всичко з Уве Херих

“Ароматите могат да изразяват най-различни чувства или да окажат влияние на живота ни. За мен те са живот, любов, щастие и удоволствие”, споделя пред “Дойче Веле” парфюмеристът.. В неговата парфюмерия се съхраняват хиляди аромати, всички те направени само от природни съставки. Например чрез дестилация на елховите иглички. Парфюмите му се продават по цял свят, дори и в европейските кралски дворове. Парфюм с изключително изчистен аромат може да достигне цена от няколко десетки хиляди евро.

“Няма чак толкова много парфюмеристи по света. Те са по-малко от броя на астронавтите, и ако човек наистина е много добър, тогава хората сами го намират”, смята Уве Херих.

Поредното предизвикателство пред него е да създаде парфюм , който да напомня на германския индустриалец Карл Аугуст Линднер. Вдъхновение за това Уве търси рано сутрин по крайбрежието на Елба.

За да разкаже чрез аромати историята на известния дрезденски предприемач, Уве Херих събира клончета върба. “Върбата носи аромата на дърво, а специално тази носи и ароматите на реката, което можем да използваме”, казва парфюмеристът.

Някои от парфюмите на Уве Херих достигат до няколк хиляди вро а те намират прием дори в европейските кралски дворове

По думите му чрез дестилация или мацерация, от върбовите клонки могат да се добият различни аромати. “Получаваме алкохол, от който се извличат етеричните аромати. Така се получава един вид екстракт”, разкрива  още той.

В един парфюм влизат до 150 подобни екстракта,  който желае, може да си поръча при него свой собствен аромат. “За мен най-хубавото е, че тези аромати имат своята индивидуалност.”  Сред нещата оставени на дрезденци от Карл Аугуст Линднер е един красив  дворец. За да предаде усещането му за живот, Уве Херих  създал три вида парфюми. Единият от тях е една своеобразна зелена композиция, другият е микс от аромати на ливадите и върбите около река Елба, а третият е комбинация от аромат на роза и карамфил. Клиентите се спрели на парфюма с по-спортно елегантен аромат, а пред Уве Херих идва следващото предизвикателство, да създаде парфюм за по-добра концентрация.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар