В царството на гъбите

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За британския биолог Мерлин Шелдрейк гъбите и тяхното многообразие са всичко, защото ежедневната му работа е свързана със събирането на различни видове гъби. ‘Една от тях се нарича праханка (Zunderschwamm) и нейната история е много интересна, защото в миналото са я използвали като просто я стривали на прах”,казва той, Освен това тя има и качества заради което се използва в медицината за повишаване на имунитета и за намаляване смъртността при пчелите.

Биологът Мерлин Шелдрейк се опитва да покаже многообрзието в царството на гъбите

“Царството на гъбите е също толкова голямо, както това на животните  или растенията. Когато мислим за гъбите, обикновено се сещаме само за тези, които растат в почвата. Те са една малка част от голямото многообразие от гъби и го правят за да разпръскват своите спори. Тях ги възприемаме по-скоро като вид плодове”, споделя Мерлин.  Де факто обаче те са навсякъде- на земята, във въздуха и в тялото ни. И те са сред най-често срещаните форми, защото именно гъбите са направили възможен животът на другите организми. Но как ли живеят те?

“ Повечето гъби прекарват живота си като мицели тоест като мрежа от суровина, която се използва за изхранването на различни видове гъби”, разкрива биологът. Мицелите могат да изглеждат микроскопично малки, но могат и да са с огромни размери като една от най-старите мрежи от мицели в американския щат орегон, която се е разпростряла на на площ от над девет квадратни километра.

“”Гъбите са богатство, което не сме оценили достатъчно и те са тайният господар на земята ” , пише в своята книга “Безстрашният живот на гъбите 29-годишният биолог.

Гъбите са в основата на развитието на много оганизми

“Искам да говоря не само за мицелите или ядливите гъби, но и за онези, които са играли централна роля в историята на човечеството”, допълва той. За да  демонстрира какво могат гъбите, мерлин оставил един мицел да израсте и да се превърне в гъба върху екземпляр от неговата книга. Шумовете от растящите гъби били използвани от брат му за да композира специална песен озаглавена Eternal live. Гъбите които израснали от книгата просто сготвил в тигана и изял.

Младият биолог се интересува и от процесите на ферментация, при които гъбите и другите растителни видове също играят важна роля. “Правя си нещо като червен ферментирал квас. Обичам ферментацията, защото тя е добър пример, как можем да се доближим до микробиалния свят, казва Мерлин.

Младия биолог използва най-различни начини  сред които и музиката за да може по-добре да разбере и обясни светът на гъбите. “Реално е много трудно да си представим какъв е животът на гъбите. Техните тела, техните проблеми и начин на живот се различават тотално от нашите, и аз трябва да търся различни пътища и метафори, чрез които да си представя, какво би било, ако бяхме гъби. Едва ли ще го разбера, но това е начин да се опитаме да мислим както се казва в кожата на други организми”, казва Мерлин.

Междувременно книгата му се наредила сред международните бестселъри, а Мерлин Шелдрейк продължава да вдъхновява мнозина,  които искат да се приближат до необикновения свят на гъбите.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: ‘Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар