Уиски в планината

Rate this post

Швейцария съвсем не е сред познатите уиски дестинации в Европа, но пък държи някои неподозирани рекорди, свързани с тази напитка.. Един от тях е свързан с връх Корвач, където на 3 300 метра надморска височина се намира най-високо разположената дестилерия за уиски в света.

Въпреки че като туристическа дестинация Швейцария не се свързва с уискито, тя държи някои уникални рекорди

Връх Корвач е място, където се срещат не само любители на планините и зимните спортове, но и на хубавото уиски. Там Рейналдо Вини и неговия приятел Паскал Минтнердържат една необичайна дестилерия за уиски. “Идеята ни хрумна след като вече имахме едно помещение за склад край върха. За нас се оказа една особена привилегия да имаме своя дестилерия на подобна височина, тук на върха”, споделя Рейналдо. Двамата с Паскал пекат уиски в продължение на вече десет години, а през октомври миналата година решават да отворят и дестилерия на височина над 3 хил. метра.

 

Наименуват своето уиски с ретро романската дума “орма”, която в превод означава душа. “Предимството ни тук е, че дестилацията на уискито протича много бавно при много ниски температури, вследствие на което в него остават много флорални мотиви” разкрива той.

Рейналдо Вини и Паскал Минтнер дестилират уиски вече повече от десет години

И въпреки че  за туристите Швейцария далеч не се свързва с уискито, то намиращият се в долината под върха курорт Сен Мориц се свързва с още един необичаен рекорд. Там се намира най-големият уиски бар в света, регистриран в книгата на Гинес. В него почитателите на напитката с кехлибарен цвят могат да открият над 2 300 различни вида уиски. Селцето Санта Мария, отдалечено на петдесетина километра от известния курорт е носител на още един рекорд- там се намира пък най-малкият уиски бар на света. Той е разположен само на малко над осем квадратни метра. Въпреки това в него могат да се намерят над 300 вида уиски.

Дали наличието на толкова рекорди с тази напитка прави швейцарците своеобразна уиски нация? “Не мисля тъй като то идва от страни като Шотландия и Ирландия ”, казва Гюнтер Зомер. Според него обаче с промяната на навиците си на хранене швейцарците са на път да ги достигнат, защото има все повече и по-добри дестилерии. “Мисля че през следващите десет години нещата много ще се променят тук”, добави той.

Гюнтер Зомер е не само съдържател на бар, но и професионален производител на уиски, а в неговия килер е създал специален музей на уискито. На надморска височина от 1 450 метра и при ниски температури на дестилация, той все пак е скептичен спрямо твърдението че височината може да окаже влияние на вкуса на уискито. “Колкото повече дестилира човек, толкова по-добър алкохол може да получи”, казва той. Разликата според него между дестилериите, които се намират на по-ниска и по-висока надморска височина е в точката на изпарение при дестилация.

За да се превърне в уиски напитката на Рейналдо Вини и Паскал Минтнер трябва да престои в специално помещение най-малко три години. “Дали наистина височината оказва някакво влияние на ускито ни ще може да си проличи през следващите от 15 до 20 години, но нашата амбиция е да правим питие, което не да се доближава до шотландското уиски, а да си бъде един типично швейцарски продукт”, казва Рейналдо. Без значение какъв е вкусът на уискито обаче е сигурно че двамата с Паскал имат най-хубавото работно място на света.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар