Ледено хоби за силно тяло

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

За мнозина 67-годишният нидерландец Вим Хоф е учител, гуру и водач. Някои го критикуват, че е позволил личността му да бъде издигната в култ, а той просто е известен като Iceman, и със своята техника  се опитва да покаже, че човешкото тяло има много повече сили, отколкото можем да предполагаме. За него ни разказва “Дойче Веле”.

Той не е просто един луд човек, а Ицеман

“Аз съм Вим Хоф. Наричат ме “Леденият човек. Обичам студа”, представя се накратко авантюристът.  Негови са някои от най необичайните рекорди на света като гмуркане на 66 метра под леда,  Изкачване на Килиманджаро по къси панталони за по -малко от два дни, маратон без нито глътка вода в пустините на Намибия или да се подложи на ледена баня в продължение на два часа.

“Човешкото тяло е много по-способно отколкото си мислим, а студът е големият ни учител”, смята Вим Хоф. Неговият така да се каже учебен център се намира в селцето Струв. Там обичайно е пълно с хора, последователи на неговата ледена методика, но пандемията от коронавируса е променила всичко. Неговата методика се основава на ледени бани, медитация и специална техника на дишане, при която се контролира вдишването и издишването тридесет пъти след което се задържа въздуха.

“По този начин се освобождава адреналина, а чрез дълбокото вдишване тялото се калява отвътре и това може веднага да се усети. И тогава когато човек се потопи в ледената вода има много по-голяма издръжливост да остане в нея и то само благодарение на тази техника на дишането”, разяснява Хоф.

Вим Хоф комбинира в своята методика специфична техника на дишане и медитация

Студът засилва имунната система на човек. Ледените води на едно езеро в Исландия, чиято температура обикновено може да е опасна за живота на мнозина, за Вим Хоф не е така. Това, че неговата методика наистина оказва позитивно въздействие на организма е вече доказано и научно. През 2011 година в рамките на едно университетско изследване Вим Хоф е заразен с грипоподобна бактерия. За разлика от другите участвали в теста, при него почти не били наблюдавани симптоми наподобяващи на респираторно заболяване. Въпреки че това означава много за науката, все още са нужни още изследвания. Потвърждава го и самият вим Хоф. “Наистина е така, но ще кажа, че ползите са много повече, отколкото вредите. Направете си например най-простото- един леден душ.”

Ледените бани съвсем не са нов феномен, а имат своите дълги традиции от Финландия през Русия до Германия. Каролина Комра е една от последователките на ледената методика на Вим Хоф в Германия. Тя упражнява леденото потапяне в едно берлинско езеро при температура на въздуха от само два градуса. “Трябва да се тренира а и човек да спечели своето вътрешно доверие. Да си каже, че може да се потопи в ледените води на езерото”, споделя 27-годишната специалистка по графичен дизайн.

Остава около десет минути в ледените води. А как се чувства след това ли?! : “Може би щастлива и дори еуфорично настроена. Мога да добавя, че се чувствам много жизнена”, споделя тя.

Вим хоф тренира издръжливостта си в собствената си градина, където скача  в изкуствен вир с ледена вода. Причината да се обърне към ледената баня е тъжна случка в неговия живот. Губи първата си съпруга, разболяла се от шизофрения. “Това ме съкруши напълно, не само сърцето ми , но и животът ми беше разбит. Бях разтърсен от случилото се,  но си казах, че трябва да оцелея заради децата ми’, разкрива вим Хоф. Така започнал с дихателните упражнения потапянето в ледените води, и  както признава “докато не усетя вътрешен покой”.

И смята, че това, което може да помогне на него може да помогне и на другите хора. Днес има повече от милион и половина последователи в социалните медии. Той и децата му разпространяват неговото учение. Хиляди се включват в онлайн уроци или сами се обучават за треньори по неговата методика. И въпреки че  за мнозина е гуру, не липсват и такива, които отправят критики, че той е изградил култ към себе си. “Ако искат да ме наричат леден човек или бяла мечка, или каквото искат. За мен това е истинска гордост. Важното е да не ми казват че съм луд или идиот. За мен всичко това носи само позитиви”, казва в заключение  Вим Хоф, и не пропуска да добави, че студът е носител на силата и прави хората по-силни.

 

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар