Абстрактни картини

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Датският фотограф Сьорен Сьолкер следи различни ята   за да заснеме своите абстрактни картини на отлитащи птици. “Понякога съм в очакване една или две седмици. Нищо не се случва, но след това само за няколко секунди всичко се променя. Небето изведнъж експлодира. Това са сред най-впечатляващите моменти, които съм преживявал някога”, споделя пред “Дойче Веле”  фотографът.

Сьорен Сьолкер

“Магията се състои в това, когато ятата са нападнати от хищници. За да се защитят от тях, те образуват уникални органични формации. Нещо като черни вълни на небето. И това понякога се случва толкова бързо, че човек не може да разбере какво е видял”, продължава той.

За своя проект озаглавен Black Sun Сьорен Сьолкер пътува до различни страни и региони като например нидерландската провинция Фрисланд. “За целите на проекта си съм обиколил вече шест страни в търсене на ята от скорци. После преглеждам снимките и подбирам най-добрите”, разказва Сьорен.

Само през миналата година на път е прекарал близо 120 дни,, от които само в 10 или 15 е уцелил много добри условия. “Наблюдавам скорците още като дете. Родителите ми идваха с мен на западното датско крайбрежие. Тези картини никога няма да забравя. След това в продължение на 25 години правех портрети. Изведнъж разбрах, че трябва да се върна обратно към заснемането на птиците”, разказва още той.

Проектът Black Sun представя истински абстрактни картини от лещи ята със скорци

Сьорен Солкер  все още прави портрети, а пред обектива му са заставали звезди като Ейми Уайнхаус или Бьорг,  “Портретите винаги са ми били специалност. Имам издадени цели пет фотоалбума с портрети все на известни лица. Проектът Black Sun, с който в момента се занимавам, е нещо съвсем различно.”

Музеят за съвременно изкуство в датския град Хенинг показва част от неговите снимки в голяма изложба. “В този проект не съм обработил нито една птица с Фотошоп. Това е природата и то в нейната сюрреалистична форма”, признава фотографът. В началото имал намерение да се занимава с птиците само една седмица, но е в техен плен вече четири години, и сам признава, че още не е свършил.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар