„It is like it is“ – един пърформанс, показващ новата реалност

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Инсталацията „It is like it is“ показва реалостите на света от днес

Чрез своята инсталация от кукли, озаглавена „It is like it is“ , германският творец Денис Йозеф Месег се опитва да покаже новата реалност чрез средствата на изкуството. И тъкмо такива са асоциациите на повечето преминаващи  през  площада пред катедралата в Кьолн хора, където са изложени 111  кукли от инсталацията.

Денис Йозеф Месег

Там точно в 11 часа ги поставя художникът Денис Йозеф Месег.  Те са като символ на епидемията от коронавируса, и нейните последствия върху обществото. “Те показват ограниченията в движението на хората в тези времена. Символ са на това, което не можем да правим нормално”, казва творецът.

Площадът пред катедралата е само едно от многото места, където Денис е излагал своята инсталация. От началото на пандемията през миналата година тя е обиколила повече от 30 германски града. Сред местата където е излагал куклите си, са били Потсдам, площадът  пред сградата на германския Бундестаг и Ланбрюке в Лимбург.

Повечето хора минаващи край инсталацията е асоцират с пандемията и новата реалност

Обвитите в червено и бяло тиксо фигури символизират социалната дистанция която всички ние сме принудени да спазваме и бездействието на съвременното общество, дори и върху една ски писта. “Фигурите идват от всички тези места, които останаха затворени по време на пандемията”, казва Денис. Той е завършил висше училище по изкуствата в близост до старата германска столица Бон, и създава своите скулптури от дърво, обработвайки го с помощта на една резачка или изгражда различни метални конструкции.

От началото на пандемията инсталацията „It is like it is“ е обиколила над 20 германски града

„It is like it is“ е неговата първа  обществена инсталация, и още през настоящата година планира да издаде специален фотоалбум с локациите “посетени” от неговите кукли, места, като барове и клубове, които във времената на пандемията хората не могат да посещават, а когато тя все някога падне , нищо чудно да видим неговата инсталация „It is like it is“ и в други европейски страни.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар