Стоилко Апостолов: През сиренето можем да оценим ползите за всички от зоните по НАТУРА 2000

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Нараства броят на фермерите, които искат да знаят как да обозначат продуктите си, като произведени в зони по НАТУРА

Стоилко Апостолов

„Ползата не само за нас потребителите, но и за фермерите, които произвеждат продукцията си в зоните от мрежата НАТУРА 2000 можем да я оценим образно казано през сиренето“, каза д-р Стоилко Апостолов от „БИОСЕЛЕНА“ по време на уебинара „Селското стопанство в НАТУРА 2000- възможности и правила“. Събитието бе организирано от „Икономедия“ като част от проекта „НАТУРА 2000 -нови хоризонти“, финансиран със средства по програма LIFE.

Той посочи за пример опита на фермерите, някои от които се намират именно в такива зони в мрежата НАТУРА 2000, натрупан по известния българо-швейцарски проект „За Балкана и хората“. Едно от семейните стопанства, които се намират в границите на две защитени зони е това на Денка Георгиева. Тя и съпругът и Петър произвеждат различни плодови и зеленчукови консервирани продукти, а стопанството им се намира в село Исперихово.

Част от суровините като сливи, вишни, ябълки домати и пипер произвеждат сами върху над 40 декара земеделски земи. Останалите растения като бял и черен бъз, шипки и боровинки са диворастящи видове в техния регион.

Според Стоилко Апостолов все повече малки фермери като тях със занаятчийски тип на производство, находящи се в подобни защитени зони се интересуват, дали при етикетиране на своята продукция могат по някакъв начин да изобразят или напишат, че техните продукти идват от зони, които са включени в мрежата НАТУРА 2000. Той даде пример със Франция, където дребни производители, чиито стопанства попадат в границите на такива защитени територии или природни паркове могат да съобщават на потребителите си че тяхната продукция идва точно от такива места.

Все повече дребни фермери се интересуват, как да съобщават на потребителите, че продуктите им идват от зони в НАТУРА 2000

„Трябва да се намери някакъв баланс. Ако съобщаваме на потребителите, че даден продукт идва от подобна зона, с какво той е по-добър от останалите. Например в сладкото от глухарчета е видно, че те са набрани в подобна зона, но пък използваната захар сигурно идва от 10 хил. километра. Ето тук трябва да се търси тънкия баланс, чрез който да не се подвеждат потребителите и те да знаят, че си купуват продукт, в който глухарчетата са набрани от подобни зони, в които е забранено използването на химикали“, казва Апостолов. Или пък според него може да се търси социалното послание, чрез което да бъдат заинтригувани и други хора да започнат подобна дейност или да подпомогнат такива дейности чрез тяхното популяризиране.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар