“Holzmarkt 25”- един оазис за креативни идеи във времената на ограничения

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

„Дойче Веле“ продължава да ни представя места и проекти свързани с културата на креативно мислещи творци, търсещи всякакви възможности да излязат от безизходицата. Едно такова пъстро, цветно и авангардно място е “Holzmarkt 25”, намиращо  се в сърцето на Берлин,  непосредствено до река Шпрее.

Дори и във времена на пандемия „Holzmarkt 25“ и остава едно от туптящо сърце за култура насред Берлин

На това необичайно място, което си има собствена пекарна,винарна,  бар, ресторант, музикално училище и дневен детски център творят близо 250 представители на изкуството – от дизайнери до музиканти и диджеи/  Заради пандемията в момента, то остава полупразно. “Почти не можем да правим култура в тези времена или да провеждаме концерти, на които да каним хора”, казва говорителят Константин Крегс.

Въпреки това работата по креативни проекти тук не е замряла съвсем. Матиас Харпъринг например все още произвежда своите биохлебчета в пекарната, макар тя да работи само четири дни в седмицата. “Наистина сега са времена на тотален крах за туристите, но според мен това си има своята позитивна страна, защото можем да се концентрираме повече в производството на хляр”, смята матиас.

Проектът “Holzmarkt 25”- отваря врати с голямо празненство през май 2017 година когато все още няма помен и от пандемията. Мястото бързо се превърнало в магнит както за жителите на германската столица, така и за множеството туристи тогава.

Това необичайно място разполага със собствен бар, винарна, музикално училище и детки център

Днес тук изглежда  доста по-спокойно. Един от творците, които творят в музикалното студио е певецът Ханес Хустен. “За мен това време се оказа една малка пауза, в която нямах почти никаква работа, но в същото време успях да поработя върху някои нови проекти тук в “Holzmarkt 25”-”, казва музикантът. В резултат на това вече е готов новият албум на неговата група.

“За нас това време се оказа много ползотворно, защото заедно можем да поработим тясно върху целия стрийм”, допълва и диджеят Оливер Колицки.  Негативното отражение върху изкуството е усетила и художничката Изабел Орт, създаваща най-различни неща от рециклирането на отпадъци. Нейното магазинче за сувенири  находящо се на територията на “Holzmarkt 25” е било сред любимите за туристите. Въпреки трудностите, Изабел е използвала пандемията като източник за вдъхновение. “След началото на първия локдаун започнах моя проект озаглавен “Корона хроники”, в който се включваха най-различни неща- от серия чанти до стол изобразяващ една жена, носеща маска”, споделя художничката. Сред другите художествени “оръжия” срещу епидемията са били също и тоалетна със специални мотиви.

В част от помещенията в “Holzmarkt 25” е изградено едно музикално училище и въпреки времената на ограничения, часовете в него макар в дигитална форма не прекъсва. “За разлика от другите браншове, ние тук се чувстваме привилегировани, защото можем да преминем към дигитална форма на обучение. Още повече голяма част от колегите свирят по различни оркестри. Ето защо подобно състояние, на това което се намираме от март миналата година за нас е добре дошло”, казва един от преподавателите.

“За нас е важно да разберем, че нашата концепция може да преодолее тези сложни времена”, допълва Константин Крегс. И въпреки че множество проекти в “Holzmarkt 25” са замразени, то си остава едно туптящо сърце за култура в Берлин.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар