„Miss You” -изкуство без публика

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Във времената на пандемия различни творци като Флейк от бандата Rammstein, актьорът Ларс Айдингер или певецът Макс Раабе станаха част от интересен фото проект, озаглавен Miss You”. В продължение на две седмици 25 фотографии във формата на плакати обиколиха някои от най-големите германски градове като Хамбург, Баден Баден и Берлин.

Една от учасрниците е и младата обоистка Кристина Гомес Годой. “Идеята ми се струва чудесна и бях много впечатлена от нея, защото толкова време без концерти и срещи с публиката за мен бе важно да отправим едно послание към света, какво означава за нас творците да загубим нашата публика”, казва младата музикантка.

Чрез проекта „Miss You” творците намират път до публиката си по нетрадиционен начин

Един от 18-те фотографи ангажиран от берлинската агенция “Осткройц” с проекта “Miss You” е Томас Майер. “Намирам проекта за една чудесна идея, чрез която да се покаже на творците, че въпреки всичко те могат да се чувстват сигурни”, казва фотографът.

За обоистката Кристина Гомес концертите в интернет са само едно допълнение и все пак възможност за среща с публиката от растояние

Фотографиите показват колко утихнал изглежда светът за творците във времената на пандемия. Въпреки това те не спират работа в техните студия и ателиета. С мисъл за времената след края на локдауна. Берлинската Щатсопера е мястото, където твори Кристина Гомес. Тук тя се изявява като соло обоистка на Щдс Капелата на Берлин, която се дирижира от световноизвестния диригент Даниел Баренбойм.

Заради обявения локдаун, концертите  в момент с стриймват само в интернет и без възможност за присъствие на публика. “Разбира се дигиталните концерти са една възможност за  нас, и аз се радвам и съм благодарна за всеки един концерт, който се излъчва в мрежата. За нас обаче те са само като един заместител, защото тази обмяна на енергия между музикантите и зрителите може да се състои само в концерти на живо”, споделя Кристина.

Обикновено германският певец Макс Раабе е свикнал да е навред по световните сцени.. Подобно на него е и актьорът Макс Раабе, за който зрителите са неизменна част от неговите спектакли. Германската банда Rammstein, която обичайно пълни цели стадиони по цял свят, сега заради локдауна е принудена да отмени турнето си в Европа и Северна Америка. “Няма как като музиканти да не се съобразяваме с всичко това- от липсата на публика, до ограниченията за движение. Музикантите обаче винаги можем да правим музика, без значение дали е локдаун или не”, казва един от членовете на бандата Кристиан Лоренц, известен още като Флейк.

И точно сега във времената на ограничения за радост на берлинчани  там, където има плакати за концерти, може да се види серията фотографии от проекта “Miss You”, и така изкуството макар и по нетрадиционен начин отново да намери пътя към своята публика.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче Веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар