Земеделие върху 235 квадрата

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Отглеждането на микро зеленчуци изисква минимални инвестиции, но комплексни умения и нюх към иновациите

Образно казано дори за гладния за реални истории нашего брата пишещият в тези времена на дефицит на социално общуване и сега не липсваха нови персонажи на фермерския пазар пред земеделското министерство. Един от тези непознати персонажи се оказа и Владислав, млад производител от квартал “ Бояна“. Заел се е с нелеката задача да успее в една много специфична ниша. Първоначално не искаше да го снимат маскиран, и това е разбираемо. Човек свикнал да общува със света трудно можеш да накараш да застане пред фотообектива увит като ескимос. Сферата на заниманията му се оказаха микро зеленчуците. Има и такива, а той е истински микро фермер, занимаващ се със земеделие само върху 235 квадрата.

Владислав, един микро фермер от софийския квартал „Бояна“

„Първоначално започнах с бейби зеленчуци. После разбрах че има и микро зеленчуци .Започнах да ги предлагам първо в 10-15 ресторанта. Работя на абонаментен принцип. Всеки понеделник нося на клиентите си от ресторантите по една две тарелки зеленчуци, които свършват за седмица. В същото време видях в една от веригите да се предлагат микро зеленчуци, внос от Нидерландия. Реших да направя нещо подобно, предлагайки ги обаче в свеж вариант, по-евтино и пестейки разходи“, разкрива младият фермер.

В началото откликнал само един ресторант. После научили и други, и така бизнесът му се развил постепенно, докато не дошъл периодът на локдауните. Сега е принуден да продава изцяло на фермерския пазар. Работи сам без да има работници, като бидейки икономист е намалил разходите до минимум. Родом е от Казанлък, живял е в Ирландия, но решава да се установи в Бояна.

Инвестициите по думите му са минимални- искат се един стелаж, няколко лампи , семена и желание. „Зависи колко искаме да търсим качеството. Не може всяка лампа да ти даде спектъра на слънчевата светлина. Могат да се използват нормални луминисцентни лампи,които аз наричам офис лампи. При тях обаче характеристиките на растенията ще са по слаби от тези на зеленчуци отглеждани чрез професионални лампи за земеделие. Такива се използват при първите фази от развитието на растенията. После всичко зависи от почвата която се използва , от дълбочината на почвения слой и какви семена ще се използват. Ако искаме да отглеждаме микрозеленчуци като декорация е едно, а когато искаме да произвеждаме един здравословен продукт е съвсем друго“, разкрива фермерът.

Заради поредния локдаун младият фермер предлага своите микро зеленчуци основно на пазара

Черпил е опит от информация в мрежата. Основен производител на микро зеленчуци в Европа а може би и в света е Нидерландия. Не е специалист и не може да се произнася по това, какъв и доколко богат е хранителният състав на зеленчуците които предлага, но вече има научни данни например от ползата на микро броколито.

Произвежда специален микро салатен микс за ресторанти, живи микро растения, черен чесън, киселец, микро броколи и други зеленчуци. „Отглеждането на растенията е само една част от цялостната стратегия, защото реализирането на отгледаната продукция е по-трудната част. Градинаря трябва да бъде градинар, но също и маркетинг стратег, доставчик, понякога счетоводител и иноватор“, смята Владислав. Освен че е положил основите на градинското земеделие в столицата като дейност с икономически смисъл и съветва и консултира желаещите да се занимават с производството на микро растения , той помага и на училищата и гимназиите като доставя безплатно микро растения, за да може децата да се обучават с качествени продукти.

Освен на предприемчивостта си Владислав разчита и на своя нюх към иновациите. Продава някои от зеленчуците срещу толкова, колкото всеки може да плати. „Това е експеримент“, казва фермерът, показвайки ни в същото време надпис пред част от продуктите: „Плати колкото искаш“. В интернет има такава кампания Pay what you want. Насоките са няколко, но накратко казано или има хора, които не биха платили пет лева за кутийка зеленчуци, от друга има хора, които дори един лев не могат да дадат за зеленчуците. Плашат се за това, че трябва да възнаградят мен в случая за труда ми, а дори да им го дам безплатно, те се дърпат“, разказва Владислав.

Един от най-задаваните въпроси от страна на клиентите е колко време могат да издържат микро зеленчуците. Зависи от това как се съхраняват и колко се използват. Подходящи са не само за салати но и за гозби като ориз например. Всеки сам се научава как да ги ползва в кухнята.

Когато стане дума за градското земеделие, Владислав констатира тъжната истина:“Няма подкрепа от общината за подобни инициативи, защото градското земеделие е по-скоро социална идея. Има общински терени, които си остават свободни, не се ползват или се дават за паркинги но не и за развитието на градско земеделие защото ще се гледат домати, което било за село“.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар