Швейцария и Нидерландия подадоха ръка на дамите зад щанда на фермерския пазар

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Необичайното студено време в края на март не се оказа спирачка пред малките производители и макар и прикриващи се от напористия вятър с усмивки посрещнаха и днес клиенти пред аграрното министерство. Както някои признаха, свикнали са и с капризите на времето, и с капризите на пандемията, от която май само те вече не се оплакват. Нищо че заради непостоянната политика по управление на кризи, някои като Христо Василев, който освен дребен производител на млечни продукти е и съдържател на селски комплекс „Фермата“ и заради поредното затваряне ще трябва отново да изхвърли продукцията от семейния ресторант. „Тъкмо отворихме на 8-ми март и хайде пак затваряме. Няма как да оставя продуктите. Предишния път им изтече срокът. Може ли да дадеш на хората такива продукти?! Какво да се прави, теглих кредит за да изплувам. Добре че е другата дейност“, казва производителят от Врачанско, който не пропуска издание на фермерския пазар.

НПр. Беа тен Тъшър , посланик на Нидерландия

По време на днешното издание на фермерския пазар беше представена една интересна инициатива, озаглавена „Жените на фермерския пазар“ и още по-точно дамите зад щанда . подкрепена и от две дами от кариерата- посланиците на Нидерландия и Швейцария , техни превъзходителства Беа тен Тъшър и Мюриел Берсе Коен.

И пред и зад щанда дамите бяха на особена почит

„Това е един много симпатичен проект, който осъществяваме с подкрепата на Българския фонд за жените. Идеята бе да покажем тези жени извън пазара, като направихме няколко филми, чрез които надникваме в тяхното ежедневие. Нашите героини са Наталия, която произвежда мед, Денка със сладката, Диана с меда и Юлия – една малка млекопроизводителка от село Гинци“, разказа пред нас авторката на проекта Ива Тончева.

„Ние много се радваме, че успяхме да подкрепим тази инициатива защото понякога не си даваме сметка какво им струва на тези жени да предложат и осигурят подобна качествена храна. Благодарение на тези филмчета видяхме, че никак не е лесно да си жена предприемач и то в едно село, на място където няма тези услуги с които обикновено сме свикнали в града. Тук виждаме един лидерски пример“, допълни и Гергана Куцева от Българския фонд за жените.

Мартин Иванов

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар