Светът през обектива на легендарния фотограф Джим Ракете

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Джим Ракетеедин от легендарните германски фотографи. Пред обектива му са заставали икони на изкуството и музиката като Дейвид Бауи, Натали Портман или Куентин Тарантино. Сега именитият фотограф се е заел да покаже пред обектива си реалния съвременен свят в специален документален филм посветен на екоактивистите.

Джим Ракете винаги се движи с импулса на времето, дори когато със своето колело обикаля  улиците на родния си град Берлин. В богатата  му кариера на фотограф пред един от символите на Берлин Бранденбургската врата е заснемал легенди като Мик Джагър и Брус Спрингстийн. Тук е и мястото на първият му документален филм, наречен просто Now. Филм посветен на движението за опазване на климата и някои от неговите най-значими водачи като Грета Тумберг.

Джим Ракете винаги е с импулса на времето

“Винаги съм бил в търсене на теми, които са свързани с промени. За мен много по-важен въпрос от този дали сме свободни е, дали зад свободата не стои една впечатляваща личност. Винаги съм бил в търсене на тези лица, защото гледайки ги имаме усещането, че всичко се движи след тях”, казва фотографът и признава, че всяко време си има своите протагонисти.

През 70-те години Джим Ракете е чест гост на известното берлинско студио “Ein und Aus”, където своите парчета е записвал Дейвид Бауи. Една от най-известните му снимки от този период е именно на Бауи  на “Банхоф Зоо”. “Идваше си от турне в Япония, и това много лесно си личеше по изморения вид, в който се качваше на влака, опитвайки се в същото време да получи някоя и друга цигара срещу витамини”, спомня си Ракете.

“Открих, че камерата е инструментът, който ми помага да възприема света такъв, какъвто е, в който търся доказателство за това, колко е истински и така мога да направя една снимка. Опитвам се да разбера колкото мога повече за този, който искам да заснема, и щом влезе в обектива ми, забравям всичко, защото това което оставя е химията от разговора и движението”, разкрива фотографът.

Дали зад обектива на фотоапарата или на камерата, Джим Ракете търси силните и пълни с емоция моменти. “Мисля че в това се крие някакъв дух, без значение дали става дума за едно интервю или снимка” продължава той. За своя документален филм Now Ракете е проследил активните действия на защитници на околната среда в САЩ и Европа, а като едно своеобразно червено знаме през лентата му преминава една от най-значимите лидерки на това движение-Грета Тумберг. “Това беше много свежо, защото Грета имаше един аргумент, който аз няма как повече  да имам, казвайки, че тези млади хора ще преживеят това бъдеще. Не искам да разказвам нейната биография , а да разбера какву мисли.”

Джим Ракете е открил за себе си още един талант- да пише. Разбира се все още не книги или сценарии за филми. но да пише за хората, които със своята особено значима роля променят света.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар