Stop- Motion анимирано изкуство

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×
Rate this post
Виктор Ежелин

Едва ли сте виждали Леонардо ди Каприо в неговата най-известна роля, показан в един анимационен стоп-моушън видеоклип? Това е дело на френския режисьор Виктор Ежелин. Сцена на неговите анимирани клипове и рекламни филми е студиото му в Париж. “Обичам стоп-моушън анимацията, защото е нещо, което е много конкретно, и човек може наистина да усети всичко, което прави с ръцете си. Освен това е нещо което нито може да се нарисува, нито да се покаже триизмерно на компютъра. Ето защо съм се ориентирал точно към този вид анимация”, казва режисьорът.

Вече 13  години дава живот на различни кукли първо в едно студио в Чехия, а след това и във френската столица. “Този вид анимация е един много продължителен процес. Поставяш куклата в някаква позиция, правиш леко движение, заснемаш я, после следва ново движение, нова снимка и така. Така пресъздаваш на яве движенията, които са в главата ти”, разкрива Виктор.

Анимациите на Виктор Ежелин винаги са изпълнени с хумор

Производството например на пет минутно клипче, в което едно мече играе с баскетболна топка е отнело два часа. Неговите филмчета често са изпълнени с хумор, подобно на анимация посветена на един супер герой, носещ 3D очила. Други пък прави за собствено удоволствие, публикувайки ги в социалните мрежи.

Освен за удоволствие, Виктор Ежелин създава анимирани клипове по поръчка и на големи компании с което си осигурява и средства. “Преди три години реших да публикувам малки клипчета в Инстаграм. Успехът беше много голям. Така всеки ден пускам по нещо ново. Поръчките за работа понякога идват директно от там”, признава режисьорът. Днес профилът му там е следен от повече от 300 хиляди души.

Виктор Ежелин е в непрестанно търсене на хумора в своето ежедневие. Така събира идеи за бъдещи проекти. Истинското предизвикателство пред него е, как точно да ги претвори в анимации. Понякога готовите филмчета не винаги са това, което е очаквал. “Когато работя се концентрирам в това, което правя. Щом филмчето е готово се радвам да го разгледам снимка по снимка. Понякога не забелязвам, че съм направил едно или друго движение, и така винаги се изненадвам самия себе си”, признава Ежелин. Със своите класически форми на анимации обаче изненадва не само себе си, но и десетките си фенове.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар