На едно колело

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

На своето едно колело младата спортистка Яна Тенамберген кара с около 40 километра в час. Петкратната световна шампионка доминира в един малко популярен спот- колоезденето на едно колело.

Тя е една от най-бързите дами на едно колело в света. “Това което ми доставя удоволствие е комбинацията от скорост, баланс и абсолютен риск”, признава младата спортистка. За да се задържи на колелото трябва да е напълно концентрирана и да внимава за пътя, защото всяка една неравност дори в градски условия може да доведе до неприятно падане и контузия. “Управлявам разбира се по малко, но това е с единствената цел да намалявам вятъра. За разлика от нормалния велосипед, когато си на едно колело не можеш да се чувстваш толкова стабилно. Трябва винаги да търсиш стабилност някъде по средата, осъществявайки известен баланс”, продължава тя.

Яна Тенамберген често кара над 20 километра в час своето колело

Карането толкова бързо и то на едно колело изисква тренировки в продължение на години. Още като дете Яна е привлечена от магията на това да управлява и балансира върху едно колело. От ранна детска възраст участва в най-различни състезания. “Още като дете явно съм имала някакво усещане към баланс. Помня , че още в детската градина, когато постоянно съм седяла върху един стол, съм опитвала да търся баланс докато дойде храната. По-късно родителите ми са усетили явно, че имам някаква особена моторика, и така ме насърчиха да започна да се занимавам активно с този спорт”, признава Яна.

Каранто на едно колело сред трафика на града за нея е като разходка

Днес 20-годишната спортистка е вече многократно титулувана с най-различни награди, а на световното първенство на Южна Корея през 2018 година става шампионка в пет различни дисциплини, През миналата година чупи световния рекорд за най-висока скорост за час, постигайки скорост от над 33 километра в час. “За мнозина физически спортове това изглежда немислимо, но точно това ме впечатлява особено много”, казва Яна, която иска да завърши право. Част от своето общежитие е обърнала в истинска работилница.

Почувства ли се уморена просто се наслаждава на залеза докато се прибира у дома

Притежава цели 15 колелета, които използва за най-различни нужди от просто каране в града до участие в крос кънтри състезания. Това също е дисциплина, в която е ставала световна шампионка, и в която е получавала единствената си контузия. За нея карането на едно колело сред трафика на Берлин е като една своеобразна разходка. Изглежда необичайно, но не е незаконно, ето защо Яна Тенамберген се чувства прекрасно да поема подобни предизвикателства. “Има още много рекорди и за един час и за 24 часа, но за да се достигнат трябват много тренировки”, споделя състезателката. Когато прецени, че е тренирала  достатъчно, Яна се отправя у дома, карайки своето колело, просто наслаждавайки се на залеза.

Мартин Иванов

по материали на “Дойче Веле”

Снимки: “Дойче веле”/скрийншот

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар